Лигнани: нежен начин за предотвратяване рак на гърдата

(NaturalNews)

Какво са лигнаните и как биха могли да помогнат за предотвратяване  рак на гърдата? Лигнаните са естествени растителни съединения или фитохимикали, които са заключени в клетъчната матрица на някои семена, зърна, бобови растения, плодове и зеленчуци. Те имат силна прилика с естроген по форма, структура и функционалност до известна степен. Основната разлика – и тя е голяма – е, че лигнаните са много по-нежни за организма, отколкото естрогена. Това е много добра новина. Чрез заместване на по-агресивни естрогени с лигнани в тялото, рискът от клетъчни мутации и от рак на гърдата е значително намален.

Какви са рисковете от твърде много естроген?

Естрогенът е естествено срещащо се вещество в организма и със сигурност има положително място в живота на всяка жена, когато се поддържат подходящи съотношения. В днешния свят, обаче, тежкото използване на консерванти (особено Бисфенол-А в храната), токсични химикали намерени в някои дезодоранти и домакински препарати, екологични замърсители и хормони, открити в меса и млечни продукти са създали “чужди естрогени” или “ксеноестрогени“, които са трудни за асимилиране. Естрогенът дори е бил открит в чешмяна вода, заради широко разпространената употреба на орални контрацептиви.

Претоварването и малабсорбцията на чужди естрогени може да доведе до натрупване на повече “агресивни” пролиферативни форми на естроген в организма. И когато това се случи, могат да възникнат цял набор от здравни усложнения, включително рак на гърдата. Едно скорошно проучване, публикувано в Journal of Applied Toxicology, разкри високи концентрации на парабени (консерванти в козметичните и фармацевтичните продукти) в гърдите на пациенти в пост-мастектомия. Тези парабени са присъствали дори в гърдите на жени, които никога не са използвали дезодорант (най-често срещаният козметичен източник на парабени), което показва, че токсините са били придобити чрез околната среда. Нивото на парабени в проучената гръдна тъкан е 1 милион пъти по-високо от нормалните нива на естроген в незасегната тъкан на гърдата.

Лигнани: по-нежният начин за здравето на гърдата

Местата на естрогенови рецептори в тъканта на клетки на гърдата са там, където по-агресивният естроген може да причини ракови мутации в ДНК. Приемани в достатъчни количества, молекулите растителните съединения лигнани могат да блокират прикрепянето на тази форма на чуждо-създаден естроген към естрогенните рецептори. Веднъж след като е изместен, “лошият” естроген може да бъде правилно метаболизиран и изхвърлен от тялото като отпадък. Ето защо е важно да се уверите, че пътеките на метилиране и детоксикация на черния дроб работят ефективно. С добавеното присъствие на чужди и по-агресивни естрогени в системата, причинени от токсини в околната среда и нездравословен избор на начин на живот, използването на лигнани за балансиране на хормоните е по-важно от всякога. Повечето жени не получават нужното количество лигнани в ежедневната си диета, за да направят съществена разлика. Ленено семе, сусам и някои сортове кейл съдържат най-големи количества. Въпреки това, лигнаните обикновено преминават през системата в рамките на 24-48 часа. За да се усвоят достатъчно лигнани чрез храна е важно да се поемат достатъчни количества последователно всеки ден.

Изследване, проведено в Университета на Торонто, открива, че жените, които ядат мъфини с 5 супени лъжици ленено семе на ден са били в състояние да намалят своите туморни маркери от 30 до 71 процента. Основен компонент на Системата 7 основи (7 Essentials System™), подход, основан на доказателства за естествено лечение на тялото и предотвратяване  рак на гърдата, е да се позволи храната да бъде вашето лекарство. Поглъщането на големи количества лигнани чрез храна или добавки може да бъде важна част от протокола за превенцията на рак на гърдата на всяка жена.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. Veronique DesaulniersВашият коментар