(NaturalNews)

Бихте ли инжектирали съзнателно, опасни тежки метали като живак, олово и арсен в тялото си? Ами канцерогени и ендокринни разрушители, като фталати и въглеводороди? Шансовете са, че сте направили точно това, ако имате татуировка, тъй като тези вещества са често срещани в мастилата, използвани за татуировки.

Опасни тежки метали, открити в мастилото за татуировки

Много мастила за татуировка съдържат тежки метали, които са свързани с голям брой здравословни проблеми, включително рак и невродегенеративни заболявания. Измежду най-засягащите метали, открити в татуировките са живак, олово, антимон, берилий, кадмий и арсен.

Живак. Живакът е невротоксин, което означава, че има вредни ефекти върху нервната система. Той може да увреди мозъка и да доведе до физически и емоционални разстройства.

Олово. Оловото пречи на различни процеси в тялото и е токсично за много от органите и тъканите на тялото, включително сърцето, костите, червата, бъбреците, нервната и репродуктивната система. При тежки случаи, симптомите на отравянето с олово могат да включват гърчове, кома и смърт. Други симптоми, които обикновено се свързват с излагане на олово включват коремна болка, объркване, главоболие, анемия и раздразнителност.

Берилий. Берилият е вписан като канцероген от клас A от Агенцията за Околната Среда. Излагането може да предизвика Берилоза, често фатално заболяване на белия дроб.

Кадмий. Кадмият е тежък метал, който поражда сериозни рискове за човешкото здраве, включително бъбреците, костите и белодробно увреждане.

Арсен. Арсенът е известен канцероген и нови проучвания са установили също, че излагането на по-високи нива на арсен води до генетично увреждане.

Антимон. Излагането на антимон може да предизвика дразнене на очите, кожата и белите дробове. При продължително излагане, могат да се появят по-сериозни проблеми, като белодробни заболявания, сърдечни проблеми, диария, силно повръщане и стомашни язви.

Фталати, въглеводороди и други опасни съединения в мастилото за татуировки

Много мастила за татуировки съдържат също опасни фталати и въглеводороди. Фталатите, които също се съдържат в много козметични продукти, считани за опасни от Работната група за опазване на околната среда, са показали при изследвания с животни, че увреждат черния дроб, бъбреците, белите дробове и репродуктивната система.

Черните мастила за татуировки често са изработени от продукти на горенето, съдържащи сажди, наречени полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ). Сред ПАВ в мастилата е бензо(а)пирен, съединение идентифицирано в доклада за токсичност на Агенцията за защита на околната среда като „един от най-мощните и добре документирани кожни канцерогени.“

Премахването на татуировките може да изпрати каскада от опасни химикали в целия организъм

С течение на времето, много хора, които първоначално са избрали да имат татуировки решават, че биха искали да ги премахнат. Според проучване от 2006 г. в Списанието на Американската академия по дерматология, 17% от 18 до 50-годишните с татуировки са обмисляли премахване на татуировки. Премахването на татуировки, обаче, може да бъде дори по-опасно, отколкото правенето на татуировка.

До момента най-често срещаният метод за премахване на татуировки е лазерно премахване на татуировки – техника, при която се използва лазер в повтарящи се сесии за разтваряне на татуировките. След като мастилата на татуировките се разтворят, техните компоненти – включително всякакви опасни като тези, описани по-горе – се абсорбират в тялото и кръвта. Много от тях може никога да бъдат напълно елиминирани от тялото, дори компонентите, които се отстраняват могат да причинят щети, преди това.

Около 45 милиона души в САЩ имат поне една татуировка, включително поне 36% от пълнолетните лица в края на 30-те си години. За тези, които вече имат татуировки, най-добрият съвет може да бъде да ги запазят – освен ако не искат да използват остарели техники за премахване на татуировки като хирургия, които оставят белези на мястото на татуировките. Ако все още  нямате татуировки, най-добрият съвет е да не си правите такива.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Tony Isaacs

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *