Лукума (Pouteria lucuma) е субтропичен плод местен за Перу, Чили и Еквадор. Той е особено популярен в Перу и е тясно свързан с културата на нацията. Например, лукума се среща често в гробищата на местните хора и често е включван в произведения на изкуството на древните хора Моче. Дори и днес, лукума е най-популярният аромат за сладолед в Перу, предпочитан пред ванилия и шоколад.

Лукума не е добре позната извън Южна Америка, въпреки че дървото лукума може да расте във всеки субтропичен регион на света. Тези екзотични плодове набират популярност в цял свят. Говори се за значителната им лекарствена стойност и сладък приятен вкус, който често е сравняван с този на карамел.

Ползи за здравето

Природни лечебни способности – Според изследователи от Държавния Университет на Ню Джърси, екстракти от лукума могат да подпомагат зарастване на рани, подобряват регенерацията на тъканите и индуцират клетъчна миграция. Изследователите са открили също така, че плодът може да осигури „средство, което е полезно за терапевтично или козметично поддържане на кожата и скалпа.“ Тези резултати не трябва да са твърде изненадващи за коренните жители на Перу, които са се възползвали от лукума като антивъзпалително средство (както и противогъбично средство, като антибиотик и за подобряване на кожата) в продължение на векове, като в крайна сметка са я увенчали като „Златото на инките“, поради нейната ефикасност.

Здравословен заместител на захарта – Лукума на прах е отличен заместител на захарта без глутен и може да помогне за задоволяване на желанието за сладки храни, без да вреди на тялото (за разлика от захарта или изкуствените подсладители). Много хора обичат да добавят праха към шейкове със суперхрани, тъй като неговият атрактивен вкус помага за прикриване на непривлекателните вкусове на някои зеленчуци и суперзеленини. Въпреки нейната сладост, обаче, лукума на прах съдържа само 2 грама естествена плодова захар на всеки 11 грама въглехидрати, което я прави храна с нисък гликемичен индекс, която може да помогне за стабилизиране  нивата на кръвната захар.

Богата на минерали – Китайски доклад, озаглавен Анализ на Микроелементите в Лукума нервоза, показва, че лукума съдържа 14 минерали и е с особено високо съдържание на калий, натрий, калций, магнезий и фосфор. Поради продължаващата ерозия на почвата, недостатъците на тези важни минерали стават все по-чести в Запада, така че получаването на повече от тях – в идеалния случай от цели храни като лукума – е важна първа стъпка към възвръщането на нашето здраве. От важно значение, докладът също така отбелязва, че продукти от лукума, внесени от Южна Америка са били с много ниско съдържание на тежки метали, като олово и кадмий.

Регулира храносмилателния тракт – Подобно на много плодове, лукума е с високо съдържание на диетични фибри. Всички знаем, че фибрите помагат за почистване на дебелото черво от натрупаните отпадъци и нормализират движения на червата, но също така ни дават и други предимства. Например, фибрите ни помагат да абсорбираме захарта, като по този начин намаляват риска ни от диабет тип 2. Фибрите също ни помагат да намалим общите нива на холестерол, тъй като насърчават черния дроб да произвежда повече жлъчни соли, което от своя страна повишава производството на LDL рецептори.

Закупуване на лукума

Тъй като пресните лукума узряват бързо и са деликатни, транспортирането им от Южна Америка към останалата част на света е предизвикателство, което не много доставчици са готови да осмислят. В резултат на това, извън родните си страни, лукума обикновено се закупува в прахообразна или изсушена форма. Лукума на прах е най-популярната форма и понякога се използва в производството на сладолед и печени изделия. Моля, имайте предвид обаче, че загряването на продукти от лукума ще компрометира тяхната хранителна стойност.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *