(NaturalNews)

Лютият червен пипер (Кайен) със сигурност заслужава много по-голямо внимание заради многото ползи за здравето, свързани с яденето му. Тази много пикантна билка има много предимства, като например подпомагане на сърдечно-съдовата система; предотвратяване на стомашни язви; подпомагане на храносмилателната система и борбата срещу възпаления.

Кайенският пипер дължи името си на един град във Френска Гвиана, където се отглежда. Това е люта чушка чили от семейството чушки, сродна на камби, халапеньо и паприка. Растенията са на не повече от метър и половина височина и обикновено се отглеждат в тропическа среда, тъй като се нуждаят от влажна и топла почва за оптимални резултати. Тези чушки са много богати на хранителни вещества и са отличен източник на витамини, по-специално витамин А, витамин Е, витамин В6 и витамин К.

Предлага тласък на кръвообращението и тонизира сърцето

Д-р Джон Кристофър, добре признат билкар, обича да казва, че даването на една чаена лъжичка лют червен пипер, смесен с чаша топла вода, може незабавно да спаси пациент от текущ инфаркт. Д-р Кристофър е първа ръка очевидец на силните ефекти, които генерира на отслабено и повредено сърце кайенския червен пипер. Много от тези твърдения са описани в неговата книга, наречена Училище за Естествено Лечение (School of Natural Healing).

Известно е, че при различните култури, редовно консумиращи лют червен пипер, има по-малко случаи на сърдечни проблеми. Освен намаляване на холестерола и нивата на триглицеридите, също така помага за разтваряне на прекомерни кръвни съсиреци, формиращи се в кръвоносната система. Кайенският пипер нормализира кръвното налягане, тъй като подхранва вените, капилярите и артериите. По същество той подмладява сърдечно-съдовата система и позволява тя да си възвърне много необходимата еластичност.

Пиперът Кайен съдържа компонент, известен като капсаицин, който неутрализира субстанция Р, невропептид свързан с причината за възпаление в организма. Най-високо съдържание на капсаицин може да се намери в най-лютите форми на пипери, сред които Кайен, заедно с други, като Хабанеро и Скотч бонет.

Стомашните язви могат да бъдат предотвратени чрез действията на лютите чушки, когато достигнат чревната флора. Те са склонни да подсилват присъстващите клетки, като убиват натрапчиви бактерии в чревния тракт. Като цяло, кайенският пипер насърчава ефективното усвояване и елиминиране на погълнатите вещества.

В една много интересна статия, публикувана в Ройтерс на 16 март 2006 г., изследователи са открили, че капсаицинът намиращ се в кайенския лют червен пипер има способността да кара раковите клетки на простатата да се самоунищожават в около 80 процента от случаите. Изследвания, проведени върху мишки показват, че раковите тумори в мишки, хранени с капсаицин, са средно само една пета от размера на тези, на които не е даван компонента на лютия червен пипер (Кайен).

Източник: http://www.naturalnews.com/040142_cayenne_pepper_capsaicin_heart_health.html#ixzz2SCHoYIN9

Автор: P. Simard

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×