(NaturalNews)

Кайенският пипер се използва в целия свят за подправка на ястия, включително Джамбалая в Ню Орлиънс, пиле Сечуан в Китай и Пад Тай в Тайланд. Лютият червен пипер също е отдавна използван като лекарство по целия свят. Използван като билково лекарство в Гърция, Китай и Близкия Изток, лютият червен пипер стимулира притока на кръв, увеличава действието на лигавиците, лекува болки в мускулите и очиства организма. Кайенският пипер се предлага и като хомеопатично лекарство за остри и хронични заболявания.

Латинското название за кайенския пипер, Capsicum annuum, означава „отхапвам“, и произхожда от Южна Америка и Антилските острови. Член на семейството растения картофови (Solanaceae), (заедно с домати, картофи и беладона), семената на растението се използват след изсушаване и смилане на прах.

Лютият червен пипер повишава кръвообръщението
Лютият червен пипер има уникалната способност да стимулира кръвообращението, така че често се използва в билкови терапии, изискващи увеличаване на кръвообращението. Последните проучвания показват, че лютият пипер действа като естествен вазодилататор и може да бъде полезен при лечение на стенокардия. Заради способността му да подобрява притока на кръв, лютият червен пипер се използва от билкари за лекуването на мускулни и ставни болки, и дори да се ускори зарастването на увредените тъкани. Повишеният кръвен поток осигурява източник на лечебни хранителни вещества в тъканите, кръвта също така премахва токсините от увредените или ранени области. Лютият червен пипер може да се използва вътрешно или като локално приложение.

Кайенският пипер е антимикробен
Тъй като, кайенският пипер има антимикробно действие, изследвания показват, че той може да се използва за забавяне на растежа на микробите в съхранявани храни. При тестове, лютият червен пипер намалява растежа на микрофлора, дрожди и плесени във вид сирене (Kareish). Поради тези почистващи качества, често се използва в билкови терапии, които изискват увеличаване на кръвообращението. Използва се още и в програми за детоксикация.
Тъй като това е стимулант, той може да държи човек буден и да предотвратява умора.

 

Лютият червен пипер намалява възпалението
Кайенският пипер е една от най-добрите налични билки за намаляване на болка, причинена от възпаление. Независимо дали болката е причинена от оток на тъканите или от мускулни навяхвания и разкъсвания, лютият пипер е билката за избор.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Talya Dagan

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *