Лют червен пипер на прах

(NaturalNews)

Кайенският пипер е лют червен пипер на растението Capsicum annuum, който произхожда от северната част на Южна Америка и южната част на Северна Америка. Този плод, който е свързан с чушката, халапеньо и паприка, често се изсушава и смила на прах и след това се използва за подправяне на пикантни ястия. Много култури също обичат да го добавят към торти, шоколади и дори напитки.

Въпреки различните му употреби в кухнята, обаче, лютият червен пипер е преди всичко лекарство. Всъщност, американските индианци са използвали лютия червен пипер (кайен) за лечение на множество заболявания, в продължение на поне 9000 години. Освен това, лютият червен пипер е бил подробно изследван и сега учените разбират кои съединения му придават значителните лечебни свойства.

Четири причини да обичаме лют червен пипер

1.) Естествено болкоуспокояващо – Кайенските чушки са богати на активно съединение, наречено капсаицин. Това съединение, без вкус и мирис, се намира във всички люти чушки и е отговорно за тяхната люта отличителна черта. То е мощно противовъзпалително и обезболяващо и е доказано, че облекчава болката. Например, едно изследване, публикувано в Клиничен Журнал на Болката е установило, че облекчаването на болката, предоставено от капсаицин за лечение на главоболия, сърбеж, болки във врата, псориазис и други условия е работило много по-успешно в стравнение с плацебо. Друго проучване, публикувано в Клинични Терапии е открило, че крем с капсаицин доставя, „значително по-голямо облекчение“ на пациенти, страдащи от болка свързана с артрит, отколкото плацебо, което води изследователите до заключението, че „кремът с капсаицин е безопасно и ефективно лечение за артрит.“

Учените сега разбират, че капсаицинът е чудесно естествено болкоуспокояващо, защото потиска субстанция P, невропептид, който се свързва с болка и възпаление. Колкото по-люти са чушките, толкова повече капсаицин съдържат, което означава, че имат по-големи болкоуспокояващи качества. Тъй като кайенските чушки са едни от най-лютите чушки в търговската мрежа, те са една чудесна естествена алтернатива на алопатичните болкоуспокояващи като парацетамол и Нурофен.

2.) Поддържа сърдечно-съдовото здраве – Капсаицинът в лютия червен пипер също е вазодилататор, вещество, което кара кръвоносните съдове да се разширяват. Това помага за намаляване  натруване на плаки в артериите, като по този начин намалява риска от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Според Американското Общество за Рак, капсаицинът в лютия червен пипер се използва още и за лечение на състояния, като менструални спазми, болки в стомаха и язви,  лошо храносмилане.

3.) Засилва метаболизма и намалява кръвната захар – Изследване, представено в Списанието на Медицинската Асоциация на Тайланд е установило, че жените, които са консумирали 5 грама пресни люти чушки ‘Capsicum frutescens‘ (които са от рода Capsicum annuum), смесени с глюкозна напитка са изпитали „значително по-ниско“ повишаване на плазмената глюкоза и „значително увеличаване“ на метаболитната скорост в сравнение с контролна група, която е пила обикновена глюкозна напитка. Това прави лютия червен пипер добра храна за диабетици или всеки друг, който желае да избегне прекомерната кръв захар. Освен това,  увеличението в обмяната на веществата може да обясни защо лютият червен пипер е известен, че допринася за загуба на тегло.

4.) Засилва имунитета и зрението – Само една супена лъжица лют червен пипер съдържа почти половината от препоръчваната дневна доза на витамин А. Витамин А, който нашите тела получават чрез впечатляващите нива на каротеноиди в пипера (особено бета-каротин, каротеноид, който придава червения цвят на плодовете), е съществен антиоксидант, който доставя на имунната ни система първата линия на защита срещу нахлуващите патогени. Богатите на витамин А храни, като лютия червен пипер, могат също така да предотвратят дегенерация на макулата, свързана с възрастта и дори са известни, че обръщат влошаването на зрението.

Биологичен, лют червен пипер (кайен) на прах е лесно да бъде закупен онлайн или в магазините за здравословни храни. Опитайте смесване на две супени лъжици от него със ябълков оцет и мед за перфектната сутрешна напитка за детоксикация!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×