(NaturalNews)

В днешния свят на широко разпространено замърсяване и променящи пола химикали, често може да бъде трудно да запазим нашите хормони в равновесие. Дори и тези от нас, които водят най-здравословен начин на живот са нападнати от всички страни с голям брой отрови, като бисфенол-А, които могат да нарушат нашите ендокринни системи и да предизвикат хаос в телата ни. Следователно, много хора са се обърнали към балансиращи хормоните лекарства, за да помогнат за подобряване на тяхното здраве, но често те водят до още повече проблеми в дългосрочен план, поради неестествените им съставки.

За щастие, природата ни предоставя малък брой храни, които съдържат видни, балансиращи хормоните свойства. Може би най-мощната от тези храни е мака, растение, родно на перуанските Анди, което ражда ядливи главни корени. Местните перуанците отдавна считат корена на растението мака като полезен за хормоналното здраве, и голяма част от съвременните изследвания потвърждават тези твърдения.

Мака за балансиране на женските хормони

Голямо количество изследвания показват, че мака може да стабилизира и стимулира женските хормони. Например, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, публикувано в Международен журнал на биомедицинските науки установява, че органичната мака стимулира производството на естроген, потиска фоликул-стимулиращи хормони и намалява тежестта на симптомите на менопаузата (особено горещи вълни и нощно изпотяване) при жени след менопауза. Тези резултати са довели учените до заключението, че мака предлага „атрактивно нехормонално допълнение към изборите на разположение за жените в ранна постменопауза под формата на естествена растителна алтернатива за Хормоно-Заместителна Терапия (ХЗТ).“

Друго двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, публикувано в Менопауза през ноември 2008 г. открива, че мака „намалява психологически симптоми, включително тревожност и депресия, и понижава мерките на сексуална дисфункция при жени след менопауза, независими от естрогенна и андрогенна активност.“ С други думи, мака облагодетелства настроенията и либидото на жените, без да се отразява отрицателно върху сексуалните хормони.

Мака за балансиране на мъжките хормони

Научните изследвания също така показват, че мака може да балансира и да подобри мъжките хормони, въпреки че повечето от тези проучвания са ограничени до здравни сексуални въпроси. Например, едно проучване, включено в Андрология през октомври 2006 г. показва, че екстракти на черна Мака могат да увеличат броя на сперматозоидите на епидимално ниво след един ден лечение и увеличават броя на сперматозоидите при семепровода след три дни лечение. Изследователите наблюдават увеличение в дневното производство на сперматозоиди след една седмица лечение, въпреки че тестикуларния тестостерон остава незасегнат. „В заключение, черната мака се отразява на броя на сперматозоидите още от първия ден след започване на лечението“, пишат авторите.

Изследване, публикувано в Азиатски вестник по андрология през декември 2001 г. също открило, че таблетки мака могат да подобрят производството и подвижността на сперматозоидите при възрастни мъже. По-конкретно, лечението с мака „довежда до увеличаване на семенния обем, броя сперматозоиди за изхвърляне, броя и подвижността на сперматозоидите.“ Изследователите отбелязват, че серумните нива на хормоните не са били засегнати от мака и, че не е имало връзка между броя на сперматозоидите и броя на консумираните мака таблетки.

Прием на мака като добавка

Ако проявявате интерес в приемането на мака за хормоно-балансиращи ползи, най-добре е да се консумира органична мака на прах, която е желатинизирана. „Желатинизираната“ мака е просто мака с отстранени нишестета, което води до подобряване на потентността и био-наличността. Всъщност, това е начинът по който се е приготвяла традиционно мака; дори местните перуанци рядко консумират мака сурова, защото тя е много по-трудна за храносмилане.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×