Аспержи

Аспержите са член на семейство зайчесянкови с редица ползи за здравето. Този зеленчук, с уникален вкус, съдържа много хранителни вещества с известни функции и ползи за човешкото тяло.
Първо и преди всичко, аспержите имат добри количества витамин А, витамин B6, витамин C, витамин K, рибофлавин и тиамин.

Витамин А поддържа здравето на очите, както и имунното здраве, здравето на епителните тъкани, включително кожата, лигавиците на червата и белите дробове. Витамин С също подкрепя имунното здраве, докато в същото време е и силен антиоксидант. Една чаша сурови върхове на аспержи съдържа около 7,5 мг витамин C, който е по-голям размер на този витамин в една круша или чаша сливи или моркови.

Аспержите са с високо съдържание на калий и ниско съдържание на натрий, с отлично съотношение  калий към натрий. Това е ниско гликемична храна с ниско съдържание на въглехидрати и калории. В същото време има относително по-високи нива на протеин в сравнение с други зеленчуци.

Други хранителни вещества, намиращи се в аспержите, включват фибри, желязо, цинк, ниацин, калций, магнезий, фосфор, сяра и фруктоолигозахариди (FOS), също така съдържа и набор от фитонутриенти като алфа-каротин, инулин, лутеин, кверцетин, рутин, зеаксантин и други.

Аспержите съдържат значително добро количество фолиева киселина, която е важна за предотвратяване на вродени дефекти. Това прави аспержите страхотен избор на храна за бременни и кърмещи жени.

Фолиевата киселина има и други ползи за здравето – тя предпазва сърдечно-съдовата система като поддържа кръвните нива на хомоцистеин. Достатъчен прием на фолиева киселина е свързан с по-нисък риск от някои видове рак, по-специално рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на дебелото черво.

Други съединения в аспержите също проявяват защитни реакции срещу рак, например, глутатионът е мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали в организма, преди да са в състояние да причинят значителни щети на телесните клетки.

Традиционни употреби на аспержите

Аспержите са били използвани в миналото за подпомагане на лечението на ревматизъм и артрит – фитохимичните антиоксиданти плюс инхибиторите на ензима COX-2 (който произвежда възпалителни химикали) може да е причината, която помага за облекчаване на артритни симптоми. Този зеленчук има също алкализиращи и диуретични свойства.

В аюрведическата медицина на аспержите се гледа като заздравител на бъбреците, цялостна тонизираща храна за жените, както и като афродизиак.

Според принципите на Традиционната Китайска Медицина (ТКМ), аспержите могат да бъдат полезни за хората с прекомерна телесна „топлина“ и „влага“ – това са основни състояния на хората, които консумират богати на мазнини, силно преработени, силно подправени и високо интоксикиращи храни.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *