(NaturalNews)

Лимфната система е част от имунната система и функциите на тялото, като система за „дренаж“ на организма. Въпреки че, често не получава толкова внимание, колкото сърдечно-съдовата система, всъщност тя играе жизненоважна роля в поддържането на добро здраве и борбата с болестите.

Части на лимфната система

Лимфната система се състои от:

• лимфа, която е транспортна течност на системата;
• широка мрежа от капиляри, които транспортират лимфа;
• редица лимфни възли, разположени в различни части на тялото, които филтрират лимфата – те са разположени най-вече в областта на шията, подмишниците и слабините;
• сливиците, тимуса и далака, които произвеждат бели кръвни клетки (лимфоцити, Т клетки и В клетки на имунната система), които обикалят, унищожавайки патогени и токсини.

Мрежата от лимфни капиляри са паралелни на кръвоносните съдове и на практика наподобяват „дърво“ в човешкото тяло.

Функции

Ето някои ключови точки относно функциите на лимфната система:

• Лимфните съдове премахват кръвни протеини и излишната вода от места, заобикалящи телесните клетки – това позволява на клетките да получават критичен кислород. Една претоварена лимфна система води до клетки без кислород, което в дългосрочен план може да доведе до различни болки и заболявания.
• Лимфата запълва места между телесните клетки, донасяйки хранителни вещества в клетките, както и премахвайки нежелани материали от тях – те включват мъртви клетки, бактерии, тежки метали, мастни глобули и други отпадъци.
• Извеждането на токсините от клетките, всъщност е основната функция на лимфната система. Лимфата циркулира през лимфната система, носеща отпадъчни материали от различни части на тялото.
• След това, лимфните възли филтрират лимфата, неутрализират и изхвърлят бактерии и други патогени, както и неутрализират и ни отърват от други токсини. След това те въвеждат тези материали към кръвния поток, докато на лимфоцитите се позволява да преминат.
• Оттам, нежеланите токсини са заведени чрез кръвта до бъбреците и черния дроб, органите за детоксикация, където тялото се справя с тях и ги отделя. Част от лимфата се изхвърля направо в дебелите черва, където се отделя с изпражненията.

Като цяло, лимфата тече доста бавно, със скорост от около три литра всеки ден. За разлика от кръвта, която бива изпомпвана от сърцето, лимфната система не разполага с такъв механизъм и трябва да разчита на други начини за поддържане на движението на лимфата. Те включват общо движение на тялото, мускулни контракции, лимфен масаж и други видове натиск, плюс гравитацията.

По време на заболяване, например по време на настинки, дейността на лимфната система се повишава и лимфните възли са склонни да се подуват със събрани отпадъчни материали. Естествените или алтернативни лекари, често обръщат внимание на реактивирането на лимфния поток, като част от схеми на холистично лечение.

Поддържането лимфната система да функционира добре и движението на лимфата, също е част от здравословен начин на живот, който повишава жизнеността и предотвратява заболяване.

Как да се подобри лимфната циркулация

Предложенията включват:

• Дълбоко дишане – изследвания показват, че това е един от най-добрите начини за активиране на лимфната система и поддържане  движението на лимфата;
• Упражнение – енергичните упражнения увеличават скоростта на лимфния поток;
• Подскачане на батут;
• Лимфен масаж;
• Остеопатични/хиропрактични техники на лимфен дренаж;
• Сухо четкане – правилно направена сесия от леко и енергично четкане е приблизително еквивалентна на 20-минути упражнения по отношение  насърчаване на здравословен поток на лимфата;
• Рефлексология/акупресура – притискайте и масажирайте съответните рефлексни точки/зони, за да изпратите лечебна енергия на лимфната система. Съсредоточете се върху областта около центъра на горната част на ходилото или областта зад китката.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

One thought on “Малко известни функции на лимфната система и как да се подобри нейното здраве”
  1. Пропуснахте:
    – Спортуване и Движение;
    – Потене (сауна, топли дрехи при упражнения, …);

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *