Яденето на манго може да има потенциал за предотвратяване на метаболитни нарушения и диабет, според четири отделни проучвания, представени на Конференцията по експериментална биология през 2017 г.

В едно от проучванията екип от изследователи от Департамента по хранене и хранителни науки на Тексаския университет A&M изследва как слабите и затлъстели индивиди абсорбират, метаболизират и отделят галова киселина, галоил гликозиди и галотанин след консумация на манго в продължение на шест седмици. Според изследователите, яденето на манго за продължителен период от време може да увеличи противовъзпалителните ефекти на плода в сравнение с нередовната му консумация.

В друго рандомизирано проучване здравни експерти от същия университет оценяват как консумацията на манго влияе върху чревната микробиота както при слаби, така и при затлъстели индивиди. Изследователският екип също изследва потенциала на плода да съдържа галоилови метаболити и противовъзпалителни дейности. Той потвърди, че галоил-производните от манго могат да съдържат терапевтичен потенциал за справяне със затлъстяването и метаболитни нарушения. Експертите обаче отбелязват, че са необходими по-мащабни проучвания, за да се потвърдят констатациите.

В друго проучване от същия университет екип от учени оценява метаболитните ефекти от ежедневната консумация на манго в продължение на шест седмици сред слаби и затлъстели участници. Изследователите отбелязват, че яденето на манго всеки ден по време на периода на проучване е помогнало за намаляване на нивата на кръвното налягане при слабите участници. Те също така установили, че ежедневната консумация помага на участниците със затлъстяване да поддържат дългосрочна глюкозна хомеостаза.

От друга страна, проучване, проведено от изследователи от Държавния университет на Оклахома, оценява реакциите след хранене на иначе здрави мъже, след като са яли закуска с високо съдържание на мазнини със или без шейк от манго. Експертите откриха, че пиенето на шейка от манго има скромна разлика в реакцията на участниците след хранене. Още ползи от яденето на манго вижте тук.

Предишно проучване подкрепя потенциала на мангото при управление на диабет

Последните констатации отразяват минали изследвания, които демонстрират благоприятните ефекти на мангото върху пациенти с диабет. Например, проучване, проведено от изследователи от Колежа по хуманитарни науки към Държавния университет в Оклахома, установи, че консумацията на манго може да понижи нивата на кръвната захар при възрастни със затлъстяване. Като част от проучването изследователите са изследвали 20 възрастни със затлъстяване, които са били инструктирани да ядат 10 грама лиофилизирано манго в продължение на 12 седмици.

Проучването показа, че пациентите показват относително по-ниски нива на кръвната захар до края на проучването. Участниците от мъжки пол също показват значително намаляване на обиколката на талията, отбелязват експертите.

„Ние сме развълнувани от тези обещаващи открития за мангото, което съдържа много биоактивни съединения, включително мангиферин, антиоксидант, който може да допринесе за благоприятните ефекти на мангото върху кръвната захар. Освен това мангото съдържа фибри, които могат да помогнат за по-ниско усвояване на глюкоза. Нашите резултати показват, че ежедневната консумация на 10 g лиофилизирано манго, което е еквивалентно на около половината от прясното манго (около 100 g), може да помогне за понижаване на кръвната захар при хора със затлъстяване. Вярваме, че това изследване предполага, че мангото може да даде диетичен вариант на хората със затлъстяване, за да им помогне да поддържат или намалят кръвната си захар, но точният компонент и механизъм все още не са открити и са необходими допълнителни клинични изпитвания, особено при тези, които имат проблеми с контрола на захарта, казва водещият автор Едралин Лукас.

„Резултатите от това проучване подкрепят това, което научихме в нашия неотдавнашен животински модел, който установи, че мангото подобрява кръвната глюкоза при мишки, хранени с диета с високо съдържание на мазнини. Въпреки че механизмът, по който мангото упражнява своите ефекти, изисква допълнително изследване, ние знаем, че мангото съдържат сложна смес от полифенолни съединения. Изследванията показват, че няколко други растения и техните полифенолни съединения имат положителен ефект върху [мастната] тъкан“, казва Лукас в отделна статия на уебсайта Diabetes Self Management.

Източник: www.naturalnews.com

Автор: Russel Davis

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *