(NaturalNews)

Най-популярният пресен плод на света, мангото, е много повече от една вкусна, освежаваща наслада произведена от природата. Както е видно от безброй научни изследвания, мангото е мощна лекарствена храна, тъй като съдържа хранителни вещества, които могат да помогнат за изчистване на кожата, насърчаване на здравето на очите, предотвратяване на диабет и дори предотвратяване  образуването и разпространението на рак.

Изследване  представено наскоро на заседание на Федерацията на Американските Дружества за Експериментална Биология (FASEB), например, показва, че яденето на манго всеки ден може да помогне за поддържане и намаляне  нивата на кръвна захар, въпреки тяхното естествено съдържание на захар. Това е добра новина за хората с диабет тип 2, които могат да се възползват от редовна консумация на манго като част от диета с ниско съдържание на захар.

За проучването, изследователите изпитват ефектите на манго върху група от затлъстели животни, на някои от които са давани 10 грама замразено/изсушено манго всеки ден в продължение на 12 седмици. В края на третия месец нивото на кръвната захар на тези животни, които консумират манго, са сравнени с тези, които не консумират. Въз основа на данните е установено, че потреблението на манго води до значителен спад в нивата на кръвната захар.

„Въпреки, че механизмът, чрез който манго осъществява действието си, изисква допълнително разследване, ние знаем, че мангото съдържа сложна смес от полифенолни съединения“, казва авторът на изследването д-р Едралин Лукас, Ph.D.

Подобни изследвания от Австралия показват още през 2006 г., че яденето на манго може да спомогне за намаляване на високия холестерол, както и да блокира появяването на различни заболявания,  свързани с метаболизма. По същество, мангото действително работи по-добре от лекарства за холестерол като естествено балансира и оптимизира клетъчната функция в организма.

„Все още не знаем как ще се разиграе всичко, но знаем, че някои от отделните съставки на манго активират тези рецептори и дори  ги потискат“, каза лекар от Университета на Куинсланд за ефектите от консумация на манго върху клетъчните процеси. „Може да се окаже с положителни хранителни ползи срещу диабет и висок холестерол.“

И отново през 2011 г., изследователи от Университета в Оклахома Стейт установяват, че консумацията на манго спомага за намаляване на инсулиновата резистентност и подобрява глюкозния толеранс при тест с мишки. Същото проучване установява, че мангото помага за нормализиране на нивата на липидите в кръвта, което от своя страна може да помогне за предотвратяване на развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Яденето на манго може да помогне също и за избягване на рак

Но ползите за здравето от манго не спират до тук. Науката е установила повече от 4000 различни антиоксидантни полифеноли в растителното царство, и много от тези полифеноли са налични в мангото. Основното предимство на тези полифеноли е, че те улавят свободните радикали и предпазват клетките от увреждане, за които се смята, че улесняват и дори насърчават рака.

„Ако се вгледате в манго от физиологична и хранителна гледна точка,  то би било суперхрана на високо равнище „, казва д-р Сузан Талкот, която заедно със съпруга си открива още през 2010 г., че съединенията в мангото атакуват ракови клетки на дебелото черво и на гърдата.

„Това, което установихме е, че не всички клетъчни линии са чувствителни до същата степен към противоракови средства. Но раковите клетъчни линии на гърдата и на дебелото черво претърпяват апоптоза или програмирана клетъчна смърт. Освен това, открихме, че когато тестваме нормални клетки на дебелото черво рамо до рамо с ракови клетки на дебелото черво, полифенолите в мангото не вредят на нормалните клетки.“

С други думи, съединенията в мангото ефективно се насочват и елиминират вредните ракови клетки, оставяйки здравите клетки, феномен, който е уникален за природата и не може да бъде открит в медицина на фармацевтична основа. Химиотерапията и радиацията, например, които са двете най-популярни конвенционални лечения за рак, разрушават здравите клетки заедно със злокачествените клетки, ето защо това лечение е провал, доколкото сме загрижени за дългосрочно оцеляване.

Източник: http://www.naturalnews.com/040415_mangoes_diabetes_prevention_healthy_foods.html#ixzz2TsJoW0Rp

Автор: Jonathan Benson

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *