(NaturalNews) Въпреки че някои хора вече използват популярната билка розмарин за подправка на месото, тази комбинация може да стане по-често срещана в близко бъдеще, тъй като производителите на хранителни продукти трябва да отговарят на потребителското търсене, а именно за повече натурални продукти.

В момента, две от най-честите добавки, използвани за запазване на месо са BHT (butylated hydrozyttoluene) и BHA (Butylated hydroxyanisole). Проучвания са доказали, че, BHA и BHT причиняват хиперактивност и още по-лошо рак. Винаги четете съставките на етикетите, за да разберете дали те са в храната, която купувате.

В проучване от 2006 г. етерични масла от розмарин и градински чай са дали много добри резултати в предотвратяването на оксидативното гниене и предотвратяване на загуба на полиненаситени мастни киселини в месото за разлика от комбинацията от BHA и BHT. Това означава, че маслото от розмарин и от градински чай може да бъде едно от най-добрите естествени хранителни защитници открити до сега и вместо да се налага да понасяме вредните странични ефекти на химичните консерванти, тези естествени масла предлагат защитни ползи за здравето.

Изследователите са насърчавани от този успех и все още се изследват начини, относно това как етеричните масла може да се използват за заместване на вредните добавки. Едно препятствие, което може да се наложи да се преодолее е, че растителните масла придават специфичен аромат на месото, който не всички потребители могат да оценят.

Източник: http://www.naturalnews.com/034573_rosemary_preservative_food.html#ixzz2xVgeOFmG

Автор:  Mike Adams

Превод от български на английски

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×