(NaturalNews)

Медитацията, вероятно считана някога като един съмнителен начин да се постигне вътрешен мир или дори смятана за псевдонаука, бързо печели популярност от много хора, търсещи да дадат тласък на цялостното си здраве.

В допълнение към това, че е успокояваща практика, тя се приветства заради няколко ползи за здравето, вариращи от подобрена толерантност на болката до отклоняване на депресията.

Топ ползи за здравето на техниките за релаксация

Ето един поглед към някои от здравните ползи от медитацията.

1) Подобрена толерантност към болката

Вместо да гълтате аспирин или несигурно хапче за облекчаване на болката, учените са на борда с концепцията за използване на медитация, за да се помогне за намаляване на чувството на болка. Едно проучване, въз основа на констатации от изследователи в Университета Браун, установява, че медитацията, която включва осъзнаване на дишането и чувства на тялото, показва, че тази медитация работи“, като дава възможност на човек да има по-добър контрол над процеса на мозъка на болка и емоции.“

2) Намаляване на депресията при бременни жени

Въпреки, че са необходими повече изследвания, за да се установи връзката между определени техники за релаксация и способността им да намаляват депресията сред бременните жени, едно проучване прави крачки, за да демонстрира тази ефективност.

Проучването, проведено от д-р Мария Музик, MD, която е асистент професор по психиатрия в Университета на Мичиган, предполага, че йога за осъзнаване може да стимулира чувството на позитивизъм между депресирани бременни майки и техните бебета, докато са все още в утробата. „Това изследване изгражда основата за по-нататъшни изследвания за това как йога може да доведе до подобрени и положителни чувства към бременността,“ казва д-р Музик.

3) Загуба на тегло

Според холистичния здравен лекар Дийпак Чопра, медитацията и контролът на тегло вървят ръка за ръка. Той обяснява, че често срещаният хроничен стрес, води до лош избор на храни, водещо в крайна сметка до излишък на коремни мазнини, медитацията може да помогне да се прехвърли фокуса към правилния избор на храни и хранене, когато човек е гладен и спокоен, вместо стресиран.

Медитацията е толкова важна, че Клиниката Мейо дори изброява редица медитативни техники, от тай чи и мантра медитация до йога и визуализация, които могат да осигурят здравни ползи. Клиниката Мейо заявява, „По време на медитация, съсредоточавате вашето внимание и премахвате потока от разбъркани мисли, които може да затрупват ума ви и причиняват стрес. Този процес може да доведе до засилено физическо и емоционално благополучие.“

Те предполагат, че такива практики, дори ако се правят само за няколко минути на ден, могат да помогнат с управлението на тревожност, насърчаване на чувство на позитивност и насърчаване на по-добър сън, както и помощ да се справяме с по-сериозни здравословни проблеми.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Antonia

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *