Медитация-спокойна-жена

(NaturalNews)

Медитацията е също толкова ефективна, колкото антидепресантите при лечение на тревожност или депресия, но без странични ефекти, според проучване, проведено от изследователи от Университета Джон Хопкинс и публикувано в сп. JAMA Вътрешна Медицина. Проучването е финансирано от Американската Агенция за Изследвания и Качество на Здравеопазването.
Изследователите са анализирали резултатите от 47 предишни рандомизирани, контролирани проучвания, проведени върху общо 3515 души, страдащи от депресия, тревожност, безсъние, сърдечни заболявания, хронична болка, стрес и други здравни състояния. Във всички анализирани проучвания медитацията е била сравнена с плацебо или с други лечения.

Медитацията за осъзнаване се състои от редовната практика, често от 30 до 40 минути на ден, човек да остане наясно със заобикалящата му среда (като звуци), мисли и емоции, без да формира привързаност към последствията. Това е в контраст с практиките на концентрация, при които човек се фокусира върху една единствена мисъл или дейност (като пеене или взиране в свещ) с изключване на всички други мисли.

„Много хора си мислят, че медитацията означава просто да се седи кротко и да не се прави нищо“, заявява изследователят Мадхав Гойал. „Това не е вярно. Тя е активно обучение на ума да повиши съзнанието, различни програми за медитация подхождат към това по различни начини.“

Според Националния Здравен Институт, грубо 9 на сто от жителите на САЩ са медитирали най-малко веднъж през 2007 г., а около 1% казват, че са използвали медитацията като медицинско лечение.

Ефект, подобен на лекарствата

Изследователите установили, че хората, които са подложени на грубо осем седмици учебна практика медитация за осъзнаване, имали намаление от 5 до 10 процента в симптомите на тревожност в сравнение с групи с плацебо, и намаление от 10 до 20 процента на симптомите на депресия.

Изследването също така предполага, че медитацията е довела до значително намаляване на болката, въпреки че тези констатации не са били убедителни.

Гойал казва: „Това е подобно на ефекта, който е открит от други изследвания за използването на антидепресанти в подобни групи“.

Малък или никакъв ефект не е намерен в другите области на проучено хронично здраве, като внимание, сън, тегло или злоупотреба с вещества.

Гойал казва: „Нашият преглед подсказва, че съществуват умерени доказателства за малки, но последователни ползи за тревожност, депресия и хронични болки“. „Няма известна вреда от медитирането и медитацията не идва с всичките известни странични ефекти. Човек може да практикува медитация заедно с други лечения, които вече получава.“

Медитацията сама за себе си

Резултатите показват, че медитацията за осъзнаване може да бъде полезна като заместител или допълнение на лекарства за много хронични заболявания, пише в придружаваща статия Алан Горол от Харвардското медицинско училище и главната болница на Масачузетс.

Горол пише: „Резултатите от тези изследвания трябва да бъдат предмет на разговори, които трябва да започнат във всяка стая за тестове и да се простират до ангажиране на медиите, които играят ключова роля при определяне на отношението на пациента към здравеопазването и търсенето на услуги“.

Гойал също така призовава здравното обслужване да образова пациентите за ползите от медитацията.

Той казва: „Лекарите трябва да бъдат подготвени да разговарят с пациентите си за ролята, която биха могли да имат програми за медитация за справяне с психологическия стрес, особено когато симптомите са леки“.

Гойал предупреждава, че медитацията не е лек за всичко, но все още може да осигури значителни ползи, дори и по-добри от лечението само на хронични заболявания.

Той казва: „Преди всичко, трябва да знаем, че медитацията не е била замислена като лечение за здравословни проблеми“. „По-скоро, това е път, който пътуваме, за да увеличим нашето съзнание и да вникнем в живота си. Най-добрата причина да медитирате е да увеличите вникването в живота си, което вероятно е добро за всички.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×