(NaturalNews)

Медицинската мафия отново дава дезинформация, този път по отношение на ултравиолетовите (UV) лъчи и тяхното въздействие върху човешкото здраве. Доклади, изплуващи от всички обичайни заподозрени в основните медии, твърдят, че излагането на ултравиолетови лъчи, и по-специално тези, излъчвани от солариумите, убиват хора – и едно популярно „Здравно“ списание, дори преувеличавайки, сравнява солариумите с ковчези.

Защо изведнъж това вълнение и параноя по тази често грешно тълкувана тема? Кохорта от традиционни онколози са убедени, че солариумите са отговорни за осемкратно увеличение на случаите на меланома от 1970 г. насам, така че сега са на мисия да съберат възможно най-много хора, за да спрат добиването на тен. И изглежда, че основният начин по който тази група го прави, е чрез засилване на кампания на страх и паника, започнала преди много години за предполагаемите опасности от добиване на тен.

Според едно скорошно проучване, проведено от д-р по медицина Джери Брюър, от Mayo Clinic, общата честота на меланома, потенциално-смъртоносен вид рак на кожата, се е увеличила драстично през последните няколко десетилетия, особено сред младите жени. И тъй като младите жени най-често използват солариум за добиване на тен на закрито, някои експерти са стигнали до заключението, че излагането на ултравиолетови лъчи трябва автоматично да бъде отговорно.

Солариумите всъщност предпазват от меланом

Но дали наистина солариумите са отговорни за това увеличение на меланом? Не точно, особено имайки предвид резултатите от едно проучване от 2007, публикувано в списание Cell. Изследователи от Dana-Farber Cancer Institute в Бостън, Масачузетс, основно открили, че когато кожата е изложена на ултравиолетовите лъчи от слънчева светлина или крушките на солариумите, тя произвежда протеин, наречен p53, който всъщност предпазва от меланом.

Същата тази група изследователи открили също по време на по-ранно изследване,  противно на всеобщото мнение, че кожата, образуваща тен в резултат на UVB експозиция, всъщност не се поврежда. Много традиционни лекари и масовите медии продължават да твърдят неправилно, че добиването на тен на кожата е нездравословно и показателно за щети, докато действително научно изследване разкри, че кожата с тен е здрава кожа, която естествено е потъмняла от производството на меланин.

„Рисков фактор номер едно за меланом е неспособността за придобиване на тен“, казва д-р по медицина и философия David E. Fisher, Ph.D., автор на Cell проучването и директор на Програма за Меланом към Dana-Farber. „Хората, които придобиват лесно тен или имат тъмна пигментация, са с далеч по-малка вероятност да развият заболяването“.

Хората с висок антиоксидантен прием, който помага на кожата при излагане на слънчева светлина, намаляват риска от рак

Едно нещо, което анти-UV групата винаги пропуска да спомене, може би умишлено, е фактът, че човешката кожа се нуждае от редовно излагане на слънчева светлина, за да произведе адекватни нива на витамин D. Милиони американци са с голям недостиг на витамин D, който е причина за всички видове смъртоносни заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност, болест на сърцето и по ирония на съдбата, ракови заболявания от всякакъв вид.

Разбира се, можете да навредите на кожата си, ако позволите прекаленото излагане на естествена слънчева светлина или използвате солариумите твърде много. Но дори и този вид увреждане, обикновено под формата на лошо слънчево изгаряне, се дължи на липсата на хранителни вещества и по-специално на антиоксиданти като астаксантин, за който е доказано, че осигурява естествена защита срещу слънце.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *