(NaturalNews)

Само дни преди скорошния протест Марш Срещу Монсанто, който се проведе в световен мащаб на 12 октомври, Мексико, географското родното място на съвременната царевица, въведе регулаторна забрана на всички насаждения на генетично модифицирани (ГМ) разновидности от тази основна хранителна култура. Съобщението за победата за свободата на храната и селскостопанска цялост, бе направено на пресконференция в Мексико Сити на 10 октомври, когато длъжностните лица уведомиха обществеността и пресата, че всички насаждения на ГМ царевица, включително пилотни търговски насаждения, трябва да бъдат незабавно преустановени.

Макар и да не е непременно постоянно, разпореждането дойде след години на протести срещу трансгенните култури, особено тези, които застрашават устойчивостта на основни култури като царевицата. За Мексико царевицата е основна хранителна култура, от която има стотици, ако не и хиляди наследствени сортове, които се отглеждат в момента. Ако бъде позволено измежду тях да се отглеждат сортове ГМ царевица на голям мащаб, цялото селскостопанско  наследство на Мексико може да изчезне.

„Решението дойде след години на лобиране от страна на активисти, които отбелязват, че Мексико – родното място на съвременната царевица и отглеждането ѝ – знае малко за това как да създаде различни щамове на царевица, резистентни на болести, като се има  предвид, че мексиканците  са го правили в продължение на хилядолетия,“ пише Густаво Арелано за OC Weekly.

Въпреки налагането на мораториум върху отглеждането на ГМ царевица в Мексико, която датира от 1998 г., много местни сортове царевица все още дават положителни проби за ниски нива на модифицирани гени, което доказва, че ГМО-то не може да бъде овладяно и има тенденция да заразява други насаждения. Поради това, коалиция от 53 групи и лица, която включва учени и правозащитни групи, завела дело през миналата година да бъдат преустановени всички полеви опити с ГМ царевица и други експерименти, които може да причиняват това замърсяване.

Съгласявайки се с тезата им, мексикански съдия постанови по-късно, че всички полеви опити с ГМ царевица в Мексико трябва да приключат, позовавайки специфични и непосредствени рискове за околната среда. Издадено наскоро прессъобщение от неправителствената организация La Coperacha потвърждава това решение, като отбелязва, че мексиканското законодателство изисква магистратите да защитават интересите на народа, а не интересите на едрия бизнес, което в този случай означава, мултинационални химически компании като Монсанто.

Мексико ще продължи да внася ГМО царевица, въпреки забраната

Решението е навременно, тъй като много области на Мексико са били притиснати през последните години да приемат не само полевите опити на ГМ царевица, но също така и търговски насаждения, въпреки рисковете за техните местни сортове царевица. За съжаление обаче, казват някои, решението не отива достатъчно далеч, защото Мексико ще продължи да внася ГМ царевица от други страни, като САЩ (около една трета от царевицата, която се консумира в Мексико се внася).

„Разбираемо, решението е причинило радост в Мексико и анти-ГМО света, но не е толкова мащабно, колкото си мислите,“ добавя Арелано. „Съдията по въпроса не забрани вноса на ГМО царевица в Мексико – а в това глобализирано общество, за мексиканците е също толкова вероятно да ядат царевица от Минесота, колкото и царевица от Пуебла.“

Въпреки това, решението е спечелило значително внимание по целия свят, като в момента Мексико е единствената държава в Северна Америка, която е забранила отглеждането на ГМ култура. Нито САЩ, нито Канада са предприели някакви мерки до този момент срещу нарастващата атака на ГМО замърсяването в рамките на своите граници, независимо от факта, че повечето други развити страни в света или са забранили ГМО или изискват от тях да бъдат най-малкото надлежно етикетирани.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×