(NaturalNews)

Ментата се добавя отдавна към различни продукти, като бонбони, сладоледи, дъвки, торти и пасти за зъби, заради своя освежаващ и приятен вкус и мирис. Като оставим захарта и инвазивните химикали настрана, ментата сама по себе си е заслужила добра репутация заради своята способност да лекува многобройни коремни проблеми като спазми и болки, подуване на корема, запек, диария, метеоризъм, рак на стомаха, синдром на дразнимото черво и заболявания на жлъчния мехур. Докато повечето от нейните известни ползи се справят със стомашни и храносмилателни проблеми, някои от най-новите изследвания, предполагат, че тя може да бъде от помощ за ограничаване на апетита, намаляване на силно главоболие, засилване на концентрацията и дори засилване изпълненията за упражнение.

През 2007 г., италиански изследователи са събрали 57 лица, страдащи от синдром на дразнимото черво. Всички те са били избрани да участват в проучване, което оценява ефективността на маслото от мента. Оказало се, че в рамките на четири седмици 75% от хората, приемащи масло от мента показали значително намаляване на обичайните симптоми, състоящи се от подуване на корема, болка или дискомфорт, диария, запек, чувство за непълно изхождане и преминаване на газ или слуз, да назовем само няколко. От друга страна, изглежда, че е нямало значителни промени, когато е давано плацебо, вместо съдържанието на мента.

Следвайки допълнителни оценки за положителните ефекти на ментата върху синдрома на дразнимото черво, някои изследователи смятат, че маслото, особено съдържанието на ментол, блокира калциевите канали, което облекчава стените на червата. През 2011 г. австралийско проучване разкрило, че ментата всъщност предизвиква антистимули за болка в дебелото черво и облекчава болката от възпаление в процеса.

Може ли ментата наистина да подобри физическата активност и да насърчи загуба на тегло?

Университетът на Мохагег Ардабили в Иран демонстрира, че поради своите спазмолитични, противовъзпалителни, антиоксидантни и разширяващи съдовете ефекти, ментовото масло помага за намаляване на умората и мускулната болка, което може да доведе до по-добри физически изпълнения. Тяхното 10-дневно проучване включва 12 здрави студенти, които са изпивали дневно  бутилка минерална вода, съдържаща 0,05 мл масло от мента, като всеки ден са участвали в упражнения на пътека за бягане.

В края на проучването резултатите показват подобрения в дихателната ефективност и разход на енергия по време на упражненията. Като цяло, учениците изглежда са се изтощавали по-бавно и са били в състояние да достигат по-дълги разстояния. Систоличното кръвно налягане както и сърдечният ритъм по време на почивка и упражнения са намаляли. Въз основа на факта, че въглехидратната обмяна е нараснала до края на 10-те дни, учените са стигнали до заключението, че с повишаване на метаболизма на мускулната енергия, ментата може да насърчи загуба на тегло.

Чикаго Трибюн съобщава за изследване от 2011 г., в което участниците са били помолени просто да душат ментово масло на всеки два часа. Очевидно, тези, които са вдишвали мента са се чувствали по-малко гладни и са консумирали средно 2800 калории по-малко за една седмица, отколкото тези, които не са душили мента през цялото време.

Накрая, научни изследвания, идващи от Йезуитски Университет Уийлинг са накарали учените да смятат, че душенето на мента може да бъде полезно и за увеличаване на бдителността, мотивацията и евентуално физическите изпълнения.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *