сърце-здраве-кардиолог-стетоскоп

Тревожите се за сърдечни заболявания? С факта, че по един американец умира от сърдечно-съдови заболявания на всеки 40 секунди е разбираемо да се страхувате да не развиете състоянието, което сега е водещата причина за смъртта в целия свят. За съжаление, много от информацията, която се носи около болестта и рисковите фактори като холестерол, е остаряла. Нека отделяме факта от измислицата, за да можете да подредите фактите в своя полза.

Мит 1: Високият холестерол причинява сърдечни заболявания

Това е може би най-големият мит около сърдечните заболявания и е трудно да се променят умовете на хората, защото през годините на практика това е станало конвенционална мъдрост. За съжаление, проучванията, които първоначално показваха такава връзка, се оказаха недостатъчни. Като едно от най-влиятелните проучвания, изследването на Седемте държави от 1953 г., е едно от най-големите измами.

Оказва се, че данните всъщност са взети от 22 държави, но предубеденият лекар, ръководещ проучването, е решил да включи само седемте страни, чиито резултати подкрепили убеждението му. Как се основава теорията на холестерола на такава измама? Хората започнали да избягват червеното месо, животинските мазнини, млечните храни, маслото и яйцата като чума, но все още има много смъртни случаи от сърдечни заболявания.

Мит 2: Добавка от калций предотвратява сърдечните заболявания

Много хора вярват, че калциевите добавки могат да предотвратят сърдечни заболявания или сърдечен удар, но науката просто не подкрепя това. Тук обаче трябва да се направи едно важно разграничение: Калций, когато идва от вашата диета, наистина може да намали риска от сърдечни заболявания на някои хора.

Митът за калциевата добавка беше развенчан от проучване, публикувано в Американския вестник за клинично хранене, което включва повече от 4000 участници в продължение на девет години. В проучването изследователите са установили, че жените, които консумират по-високи количества калций от хранителните източници, са имали по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Този ефект не се наблюдава при мъжете, но едно по-ранно проучване, публикувано в Journal of American Heart Association, показва, че диета, богата на калций, има защитен ефект върху сърдечното здраве. В това проучване тези, които са яли най-много калций, отбелязват 27% намален риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които ядат най-малко калций.

Не само че калциевите добавки не помагат – те всъщност вредят. Приемането на калциеви добавки може да увеличи риска от натрупване на плаки в артериите и увреждане на сърцето; тези участници, които приемали добавките, отбелязват 22% по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Мит 3: Намаляването на холестерола със статини може да удължи живота ви

Статините обикновено се предписват на хора с висок холестерол, но те наистина не правят много, освен да печелят пари за фармацевтичните компании. Те със сигурност не удължават живота на хората. Изследванията показват, че няма разлика в смъртността на пациентите, приемащи статини, в сравнение с тези, които не го правят. Освен това те причиняват много сериозни странични ефекти, включително мускулна болка, загуба на паметта, умора и загуба на либидо.

В зависимост от вашето тяло и нивото на холестерола, възможно е да се справите с тази ситуация само чрез промени в начина на живот. Те могат да включват приемане на по-здравословна диета, редовно упражняване и отказване от тютюнопушенето. Когато става въпрос за риска от сърдечни заболявания – да не говорим за цялостното ви здраве – няма да сбъркаме ако приемем здравословен и активен начин на живот.

Автор: Isabelle Z.

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *