Тумор

Ново изследване, финансирано от Американските Национални Институти по Здравеопазване (NIH) разби преобладаващия мит, че лекарствата за химиотерапия всъщност борят рака. Напротив, изследователи от Харвардския университет и Университета на Масачузетс, Амхърст, (UMA) са установили, че тези клинични отрови, макар и понякога първоначално ефективни за спиране на растежа и разпространението на съществуващите туморни клетки, в крайна сметка предизвикват голямо увреждане на стволовите клетки, което причинява дори повече рак.

Публикувайки своите констатации във вестник Протоколи на Националната Академия на Науките (PNAS), екипът, който работи по проекта, разследва как медикаментите за химиотерапия засягат систематично тялото, като ги тестват върху плодови мушици. Според съобщение за изследването, учените прилагат човешки еквивалентни дози на химиотерапия на Дрозофила, тип плодова мушица, която е била заредена с ген, причиняващ човешки рак, активиращ се в чревните стволови клетки на мухите.

Плодовите мушици показват канцерогенни ефекти от лекарствата за химиотерапия при хора

Оказва се, че Дрозофила са перфектни за тестване на този вид експеримент, тъй като техните микросреди са подходящи за оценяване на разделение, диференциация и смърт на стволови клетки, като са изложени на външни влияния. Що се отнася до лекарствата за химиотерапия, Дрозофила служат като оптимални екземпляри за екстраполиране на данните за това как човешките стволови клетки отговарят на отравяне с тези химикали.

Екипът е бил в състояние да се снабди с пробна библиотека от 88 понастоящем използвани химиотерапевтични лекарства от Националния Институт за Рака (NCI), както и библиотека от 6000 малки молекули от Харвардския Институт по Химия и Клетъчна Биология, която е била използвана за тестване на лекарствата. От това изследователите са идентифицирали няколко нови съединения, включително три китайски лекарствени екстракти, способни да инхибират тумори, без да причиняват никакви вредни странични ефекти.

В същото време, най-малко седем от тестваните химиотерапевтични лекарства, всяко от които се използва по настоящем от медицината, са били установени, че водят до сериозни странични ефекти, включително свръх-пролиферация на стволови клетки. Те са научили, че приемането на тези лекарства причинява появяването на малки „туморни“ израстъци от стволовите клетки, които при подходяща среда и генетичен произход биха могли в крайна сметка да се превърнат в злокачествени.

„Открихме, че няколко медикаменти за химиотерапия, които спират бързо растящи тумори, имат обратен ефект върху стволовите клетки в същото животно, карайки ги да се делят твърде бързо,“ казва Мишел Маркстайн, молекулярен биолог от UMA и съавтор на новото изследване. „Това беше изненада, защото показва, че едни и същи лекарства могат да имат противоположни действия на клетки в същото животно: потискане на туморния растеж на една клетъчна популация, докато започва растеж в друга“

По-ранни изследвания върху мишки, мухи потвърждават потенциала за причиняване на рак на медикаментите за химиотерапия

Подобни изследвания, публикувани преди това най-ново проучване, са стигнали до подобни заключения. Химиотерапевтичното лекарство доксорубицин е било определено при модели на мишки и мухи, че индуцира свръхрастеж на стволови клетки, специфично чрез активиране на някои генетични пътища, които водят до тежка възпалителна реакция. Крайният резултат на това възпаление в много случаи е бил рак.

„Предполагаме, че същият страничен ефект може да се появи при хората, въз основа на нашите открития получени при Дрозофила от еволюционно запазените Янус киназа-сигнални трансдуктури и транскрипционни активатори (JAK-STAT) пътища“, пишат авторите на новото проучване PNAS за своите заключения. „Непосредственото заключение от нашите констатации е, че допълването на традиционните медикаменти за химиотерапия с противовъзпалителни средства може да намали рецидив на тумори.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

2 thoughts on “Митът за химиотерапията разбит: токсичните лекарства причиняват повече рак, отколкото предотвратяват”

Напиши коментар

Добави обява

×
×