Хипократ използвал цвеклото като лечебно растение. Цвеклото е било използвано за лечение на различни заболявания от векове.
Цвеклото може да повиши вашата енергия и да понижи кръвното налягане. Яденето на цвекло в дългосрочен план, може да ви помогне в борбата с рака, да намали болката от артрит и да помогне в загубата на тегло, както и в редица други сфери на здравето. Цвеклото е източник на витамини и минерали и е изключително питателен избор на храни.

Хранителна стойност на цвеклото

Корените цвекло са богати на фолиева киселина и манган. Зелените листа са с високо съдържание на витамин А (127% RDA), витамин С (50% RDA), витамин К (500% RDA), както и калций, желязо, магнезий, калий,  мед, сяра, силициев диоксид и холин.

8 причини да започнете да ядете цвекло

Подобрено психично здраве
Така наречените беталаини (betalains), съдържащи се в цвекло, са били използвани в някои видове лечение на депресия. Те също така съдържат триптофан, който отпуска ума и създава усещане за благополучие, подобно на действието на шоколада.

Превенция на рака
Предварителните тестове показват, че цвеклото може да бъде едно от най-полезните средства за предотвратяване на рак на белия дроб и рак на кожата. Други изследвания показват, че сокът от цвекло потиска образуването на канцерогенни съединения, наречени нитрозамини.

Виагра от природата
Една от първите известни употреби на цвекло е от древните римляни, които са го използвали като лекарство и като афродизиак. И това не е просто градска легенда – науката го архивира. Цвеклото съдържа големи количества бор, който е пряко свързан с производството на полови хормони.

Здраве на черния дроб
Бетаин е една от най-големите ползи от сока от цвекло. Той стимулира функцията на чернодробните клетки и предпазва черния дроб и жлъчните пътища. Фибрите в цвеклото увеличават производството на детоксикиращи ензими в черния дроб.

Противовъзпалително
Противовъзпалителният аспект на беталаините помага за предотвратяване на много хронични заболявания и помага за сърдечно-съдовите заболявания. Ранни изследвания показват, че беталаините подкрепят нервите и тъканите на окото по-добре от повечето други антиоксиданти.

Детокс
Когато става дума за детоксикация, определени ензими в цвеклото стимулират производството на глутатион, чийто молекули се свързват с токсините. Тогава токсините се неутрализират и изхвърлят безобидно.

Лек за анемия
Често срещан мит е, че тъй като червеното цвекло има червен цвят, той замества загубена кръв и затова е добър за лечение на анемия. Въпреки, че това може да звучи малко скандално за мнозина, има частична истина, скрита в мита. Цвеклото съдържа много желязо.

Контрол на диабета
Като зеленчук със среден гликемичен индекс (означава, че той освобождава захари много бавно в кръвта), цвеклото поддържа ниско ниво на кръвната захар, докато засища желанието ви за захар.

Рецепта за сок от цвекло

Съставки:

  • 1 малко цвекло;
  • 1 или 2 малки ябълки;
  • 2 стръка целина;
  • 1-2 моркова;
  • 1/2 лимон или лайм;
  • малко парче джинджифил, обелен.

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете на малки парчета всички зеленчуци и плодове.
Поставте ги в сокоизстисквачка, без лимона. След като сокът е готов изцедете половиния лимон и разбъркайте добре. Изпийте сока веднага.

Автор: Cooper

Източник: http://blogs.naturalnews.com/perception-beets-will-change-reading/

4 thoughts on “Мнението ви за цвеклото ще се промени изцяло след като прочетете тази статия”
  1. …сок от червено цвекло НЕ се пие веднага, а след два часа /в хладилника/

Напиши коментар

Добави обява

×
×