Многото важни роли на протеина в организма

(NaturalNews)

Протеините са големи и комплексни молекули, изградени от съвкупност от 20 аминокиселини, 8 от които трябва да бъдат получени чрез диетата и не се произвеждат естествено от тялото. Всяка специфична функция на протеина се определя от неговото подреждане на аминокиселина, и тези подреждания могат да варират значително.

Въпреки че повечето хора разбират, че протеинът играе роля в растежа и възстановяването на клетките, в действителност той изпълнява много повече функции. Тази статия съдържа същината от основни роли на протеина в тялото.

Какво прави протеинът за нас

Подпомага растежа и възстановяването на клетките – След като тялото ни разгради хранителните протеини до аминокиселини, то ги използва за изграждане и възстановяване на клетки и тъкани, включително мускулната тъкан. Това е една от основните причини защо диетолозите препоръчват културистите да ядат богати на протеини храни, като месо, риба, бобови растения и яйца. Важно е да запомните обаче, че протеинът не може да изгради мускул сам по себе си; високият прием на протеин трябва да бъде допълнен с енергични упражнения за ефективен мускулен растеж.

Подпомага важни биологични функции – Нашите тела извършват хиляди биохимични реакции ежедневно и всички от тях изискват енергия. Ензимите са протеини, които помагат да се намали активиращата енергия на много биохимични реакции, позволявайки на тези реакции да се случват много по-бързо. Един пример на ензим е лактаза, която е необходима за пълното разграждане на млякото.

Осигурява енергия – Ако резервите ни от въглехидратни са изчерпани, телата ни могат да използват протеини като източник на енергия, като ги свеждат до техните основни аминокиселинни структури и след това ги окисляват, както глюкоза. Все пак, това е “крайна мярка” на начин за генериране на енергия; твърде много протеин, използван по този начин може да доведе до дисфункция.

Изпраща сигнали в тялото – Хормоните са протеини, които са освободени от клетка, жлеза или орган, за да изпращат сигнали или координират действия в други части на тялото. Един пример на хормон е инсулин, който регулира метаболизма на мазнини и въглехидрати в тялото.

Пренасяне на вещества из тялото – Някои протеини, наречени транспортни протеини, пренасят други протеини из тялото. Хемоглобинът, например, е протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород из тялото. Той също така транспортира въглероден диоксид, отпадъчен продукт, обратно към белите дробове, така че тялото да може да го изхвърли.

Предпазва от инфекции – Антителата са Y-образни протеини, които се използват от имунната система, за да идентифицират и неутрализират бактерии и вируси. Всички антигени (вещества, които стимулират производството на антитела) имат специфично антитяло, което да ги обездвижи, докато не бъдат унищожени от нашите бели кръвни клетки.

Колко протеин ни е необходим?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, препоръчителният дневен прием на протеин е 56 грама на ден за възрастни мъже и 46 грама на ден за възрастни жени. Бременните и кърмещи жени могат да приемат малко повече.

Целите храни са винаги най-добрият източник на протеин, особено тези, които съдържат всичките 8 незаменими аминокиселини (“пълни” протеини). Някои вегетариански примери за пълноценни протеини включват елда, киноа, пчелно млечице и чиа семена.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael RavensthorpeВашият коментар