(NaturalNews)

Лимоните винаги са били ценени заради своите значителни лечебни качества. Древните хора на Индия, Китай и Месопотамия редовно са използвали лимони за лечение на широк спектър от заболявания, а древните египтяни са се възползвали от антисептичните качества на плода и са балсамирали мумиите в лимонов сок. По-късно, през 15-ти век, в Европа лимоните са били признати за най-подходящото лечение за скорбут.

Въпреки тяхната здравословност, обаче, повечето хора днес нямат желание да ядат цели лимони, поради тяхната изключителна киселост. За щастие, има много начини да включим лимони в нашата диета, без да се налага да търпим арогантния вкус на целия плод. Един от най-лесните и най-популярни начини да направим това е да се пие чаша топла, пречистена вода, съдържаща няколко супени лъжици лимонов сок, в идеалния случай, първото нещо на сутринта. Както ще покаже тази статия, ползите от такъв прост и евтин тоник значително ще надхвърлят очакванията на повечето хора.

Пречиства и детоксикира системата

Лимоновата вода е пълна с антиоксидант, наречен д-лимонен, който има прочистващ и детоксикиращ ефект върху тялото. Например, изследване, публикувано в списание Alternative Medicine Review отбелязва, че д-лимонен антиоксидант може да помогне „да разтвори съдържащи холестерол камъни в жлъчката“ и благодарение на неутрализиращия стомашната киселина ефект може да се „използва за облекчаване на стомашни киселини и гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ)“ , Освен това, д-лимонен антиоксидант активира ензими в черния дроб, които могат да ускорят процеса на детоксикация на органа.

Подпомага храносмилането

Лимоновият сок споделя подобен атомен състав с нашите храносмилателни сокове, което прави лимонената вода фантастична помощ на храносмилателната ни система. Освен да стимулира черния дроб, да създава повече жлъчка, горчивата на вкус течност подпомага усвояването на липиди в тънките черва, лимоновата вода също може да облекчи симптомите на лошо храносмилане, като подуване на корема и киселини в стомаха. Американското онкологично дружество дори препоръчва лимонова вода за пациенти, страдащи от запек.

Засилва имунитета

Лимоните са известни с богатите си концентрации на витамин С, важен антиоксидант, който играе важна роля в поддържането на имунитета. Според немско проучване, озаглавено „Витамин С и имунната функция,“ определени клетки на имунната система, като фагоцити и Т-клетки, се нуждаят от витамин С, за да изпълняват своите задачи. Авторът на изследването също така отбелязва, че „дефицит на Витамин C води до намалена устойчивост срещу определени патогени, докато по-високо предлагане подобрява няколко параметри на имунната система.“ Поради тази причина, пиенето на лимонова вода е фантастичен начин да се намали нашата податливост към болести.

Почиства кожата

Витамин С в лимоновата вода също играе важна роля в производството на колаген, основният структурен протеин на нашите съединителни тъкани. Този факт прави лимоновата вода отличен природен тоник за нашата кожа. Тя може да помогне за подобряване на стегнатостта на кожата и намаляване на бръчките, изчиства кожни дефекти отвътре навън, и поради алкалната си природа (след като навлиза в тялото), също помага да убие някои от бактериите, които причиняват акне.

Други предимства, приписвани на  дългосрочна консумация на лимонова вода, включват подобряване на настроението и енергийните нива, по-свеж дъх, балансирани нива на рН и изключителна хидратация. Лимоновата вода също е с високо съдържание на разтворими диетични фибри, наречени пектин, който може да помогне за справяне с глада за храна и да допринесе за намаляване на теглото.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×