Жена-използва-мобилен-телефон

(NaturalNews) Докато експертното мнение е все още раздвоено, относно вредните ефекти от продължителното използване на мобилен телефон за човешкото тяло, нарастващ брой проучвания посочват точно обратното. Те откриват връзка между радиация от мобилен телефон и мъжко безплодие или рак на гърдата и други заболявания.

Водещи здравни организации, включително Световната здравна организация (СЗО), настояват, че радио-честотният микровълнов спектър, използван в комуникацията на мобилен телефон или в близост до кулите за клетъчни телефони не представлява риск за здравето, тъй като количеството радиация е минимално и поради това е малко вероятно да причини щета. Последните проучвания, обаче, изглежда показват друго.

Мъжко безплодие и използване на мобилни телефони

Изследване, проведено в Израел от университета Технион в Хайфа от професор Марта Дирнфелд и други експерти по раждаемост, посочва, че използването на мобилни телефони в продължение на най-малко един час на ден може значително да намали нивата на сперматозоидите.

Държането на мобилен телефон в близост до тестисите или в рамките на 60 см от тялото, както и говоренето по телефона, докато се зарежда, може да намали броя на сперматозоидите, така че зачеването може да се превърне в проблем. Резултатите са публикувани в списание Репродуктивна биомедицина онлайн.

Подобни резултати са съобщени от Центъра за репродуктивна медицина в клиника Кливланд преди няколко години. Тяхното изследване показва, че държането на мобилен телефон в режим на разговор в джоба или по друг начин, в непосредствена близост до тестисите, може да намали качеството на спермата.

Изследователският екип взема проби сперма от 32-ма души, за да тества отговора на излъчванията от мобилни телефони. Пробите се разделят на две групи – контролна група и опитна група, последната от които е поставена на 2.5 см от активен мобилен телефон за един час. Спермата на тестовата група е била изложена на емисиите от 850MHz, за която експертите казват, че е най-често използваната честота.

Тестовата група показва повишен оксидативен стрес, с по-високи нива на окислители и свободни радикали и намаляване на антиоксидантите. Този оксидативен стрес се равнява на повредени сперматозоиди и цялостно намаляване на качеството на сперма, включително жизнеспособността и подвижността, според координатора на проучването и директор на Центъра за репродуктивна медицина Ашок Агарвал.

Това проучване, макар и малко, потвърждава предишни изследвания, проведени от Агарвал от данни на 361 души, които показват, че мъжете, които използват мобилните си телефони четири часа на ден или по-дълги периоди, са имали значително по-ниско качество на спермата, отколкото тези с по-малко използване на мобилни телефони.

Освен това има значително безпокойство за възможността, че радиацията от мобилен телефон може да предизвика рак. Някои експерти посочват увеличаващи се доказателства в подкрепа на теорията, настоявайки, че има повишена честота на рак в области на тялото, които обикновено са най-близо до мястото, където се използват или държат мобилни телефони: рак на гърдата при жени, които обикновено държат своите телефони в сутиена или рак на тестисите при мъжете, които носят телефоните в джобовете си.

Предпазни мерки

Въпреки, че този тип изследвания са посрещнати с критики от страна на индустрията, все повече и повече изследвания се провеждат за ефекта на радиацията от мобилен телефон върху човешкото тяло. В същото време, експертите препоръчват поредица от предпазни мерки като държане на телефона, доколкото е възможно по-далеч от тялото, докато го използвате или го носите или дори по време на сън.

Както беше съобщено от The Truth About Cancer, Environmental Working Group предлага следното:

• Избягвайте да държите телефона до ухото и вместо това използвайте хендсфри или слушалки.
• Дори когато използвате слушалки, не дръжте телефона в джоба или където и да е прекалено близо до тялото си.
• Опитайте се да пишете повече съобщения, вместо да говорите, тъй като телефоните излъчват по-малко количество радиация, когато изпращате текстови съобщения.
• Не дръжте телефона си включен и в близост до леглото си, докато спите.

Независимо от позицията ви по въпроса, съществуващите доказателства са достатъчно убедителни, за да ви накарат да се замислите, преди да заврете телефона си в джоба или сутиена. Както се казва, по-добре безопасно, отколкото да съжалявате по-късно, така че оставянето на известно разстояние между вас и вашето устройство може да е много умно и потенциално животоспасяващо решение.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Amy Goodrich

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×