жена-щастлива-светлина-прозорци

Повечето хора прекарват по-голямата част от живота си на закрито. Но това, което много хора не осъзнават е, че прахът, който се натрупва във вътрешността на сгради, като дома, училището или работното място, процъфтява с микробни общности. Те се състоят от различни популации на патогенни и коменсални бактерии, които са склонни да бъдат засегнати от архитектурните особености на сградата, в която се намират.

Излагането на слънчева светлина е едно от най-важните неща, които трябва да се имат предвид при проектирането на сгради. Причина за това, обаче не се счита само красотата, която тя допринася, но и потенциалния ѝ бактерициден ефект, който до известна степен се дължи на ултравиолетовата светлина. Тази теория е потвърдена в неотдавнашно проучване на изследователи от Университета в Орегон и Харвард Т.Х. училището по обществено здраве на Чан, което показа, че експозицията на дневна светлина може значително да намали броя на живите бактерии в микробните общности на прах.

В своето изследване, публикувано в списание Microbiome, изследователите конструират малки изкуствени местообитания, които симулират типичните условия на закритата стая. Те включват фактори като осветление, отражение, температура и влажност. Те също така влияят по три различни начина на стъклата на прозорците в своите инсталации. Първият от тях е третирането на видимата светлина, което имитира нормалния спектрален профил на дневната светлина, която преминава през архитектурното стъкло, блокирайки UVA и UVB лъчите и допускайки най-видимата светлина. Следващият е UV-предаваща обработка, която позволява на UV лъчите да преминават, и блокира най-видимата и почти инфрачервена светлина. Последният не позволява преминаването на някаква форма на светлина.

Тези лъчения имат две основни цели. Първият е да се даде възможност за сравнение на микробните общности в дневните помещения спрямо тъмните стаи. Второ, те позволяват на изследователите да определят степента на ролята на UV в структурата на микробиомите.

Събраните проби от прах били въведени в изкуствените местообитания, където били оставени за 90 дни преди да бъдат подложени на анализ. Резултатите показват, че излагането на светлина, независимо от това дали включва UV лъчи или не, води до намаляване на броя на живите микроби в съобществата на прах. В допълнение, изследователите отбелязват, че 69,2% от бактериите, които са продължили дори след 90 дни, са от човешка кожа или от външен въздух.

Като цяло, тези резултати показват, че експозицията на светлина може да има бактерицидно въздействие върху микробните общества в закрити помещения. Това подчертава значението на изграждането на помещения, които позволяват повече светлина, така че бактериалните общности да не процъфтяват на закрито.

Други причини да оставите слънчевата светлина във вашия дом

Ето и някои други предимства на естествената светлина в дома ви:

Помага да спестите пари – стратегическото естествено осветление ще намали разходите ви за енергия, тъй като няма да се налага да използвате електричество, за да осветите дома си през деня.

Усилва фокуса ви – ако мозъкът ви се чувства малко „мъглив“, опитайте се да получите някаква естествена светлина. Поглъщането на слънчева светлина само за няколко минути е показало, че повишава вниманието и фокуса. Освен това, естествено осветеното пространство може да ви направи по-продуктивни в сравнение с работната среда, която е изкуствено осветена.

Намалява кръвното налягане – излагането на слънчева светлина увеличава производството на азотен оксид в тялото, което действа като вазодилататор и следователно намалява кръвното налягане.

Стимулира имунната система – тялото се бори с патогените с помощта на имунни клетки, наречени Т-клетки, които могат да се активират от слънчевата светлина, по-специално витамин D, произведен от експозиция.

Помага да отслабнете – проучване в дневника Diabetes показа, че здравословните нива на ултравиолетово облъчване могат да помогнат за предотвратяване на затлъстяването и подобряване на метаболитния синдром.

Помага за облекчаване на стреса – започнете деня си правилно, като се накиснете в слънчева светлина. Проучванията показват, че това може да ви помогне да се справите по-добре със стресовите и провокиращи тревожност ситуации през целия ден.

Автор: Ellaine Castillo

Източник: https://www.naturalnews.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *