(NaturalNews)

Изглежда, че като деца прекарваме толкова време, колкото е възможно с главите надолу и краката нагоре. Независимо дали става дума да се виси с главата надолу от мебели, дървета, лостове или пък да се правят цигански колела, стойки на ръце или глава, децата просто изглежда обичат да са с главата надолу. Но с възрастта и ставането ни на  „по-зрели“ възрастни, повечето  изоставят тази практика – за наша вреда! Мъдростта, натрупана в продължение на хиляди години в йога практиката ни казва, че обърнатите пози, като стойка на глава, осигуряват много ползи за здравето и че ежедневната практика на стойка на глава може да ни помогне да останем по-млади, по-стройни и по-здравословни. Изглежда, че като малки деца, ние сме родени с някакво вродено знание за това, кое е добро за нас.

Стойката на глава е Кралят

Стойката на глава е посочена като „Краля“ на всички пози от йога (известни като асани), тъй като предоставя толкова много ползи за тези, които я практикуват редовно. Казва се, че увеличава мъжките качества на умствената яснота, умствена острота и воля, както и че има успокояващо, релаксиращо и подмладяващо действие върху организма.

Редовното практикуване на стойка на глава също:

 • Изгражда ядрото и горната част на тялото. Засилват се и коремните мускули, ръцете, краката, гърба, раменете и врата.
 • Има полза за ендокринната система чрез увеличаване на притока на кръв към хипофизата и хипоталамуса, подобрявайки тяхната функция. Тъй като това са главни жлези в тялото, това създава каскаден ефект за подобряване  функцията на щитовидната жлеза, надбъбречните и други жлези.
 • От полза е за сърдечната система, благодарение на ефекта на обръщането на гравитацията, докато тялото е на обратно. Това дава почивка на сърцето от изпомпване на кръв до мозъка и подобрява кръвообращението.
 • От полза е за храносмилателната система чрез почистване, масажиране и подобряване тонуса и функцията на вътрешните органи. Тези ползи отново са дължими (частично) на обръщането на ефектите от гравитацията.
 • Осигурява естествен фейслифт, намаляване на бръчките и увеличаване на кръвообращението на кожата на лицето.
 • Позволява ни да се свържем с детето в себе си. Имаме възможност да видим света от друга гледна точка, докато покоряваме страха ни от загуба на контрол.
 • Насърчава усещане за лекота и благополучие.
 • Укрепва имунната система и спомага за добро здраве.
 • Увеличава мозъчната функция и има ефект против стареене на мозъка и тялото.
 • Създава топлина в организма.
 • Подпомага с лимфен дренаж от краката и ходилата.

Ползите от стойка на глава са много и разнообразни и са издържали изпитанието на времето през много хиляди години на практика. Все пак, ако имате намерение да се възползвате от това просто, но полезно упражнение, уверете се, че научавате как да го правите от квалифициран учител по йога и че изпълнявате безопасно стойка на глава.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sue Woledge

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *