месо

Модерното общество традиционно се фокусира върху постно месо и нискомаслени млечни продукти и меса. Традиционната култура, обаче, винаги е предпочитала по-мазно месо и месо от органи, както и кости като източници на ценна храна. Може ли човек да развие здравословни проблеми от дисбаланс на постно месо над мазно и органно месо?

В западната култура постното месо се използва изключително и повечето от месата от органи се изхвърлят или се използват като храна за домашни любимци. Постното месо е смятано за по-чисто, по-здравословно и по-безопасно за консумация. Изследвания показват, че яденето на цялото животно, включително и двете мускулни меса, органни меса и вземане на костен бульон осигурява хранителна синергия за оптимално здраве.

Какво са правили нашите предци?

Най-добрият начин да се разбере какво са яли предците ни е да се изследва съвременната аборигенска култура. Тези хора са активни ловци и когато те заколят диво животно те ​​използват всяка част от месото, органи, кокали, кожа и т.н. Най-ценните региони на животното са основните органи като черен дроб, сърцето и мозъка.

Нашите предци са консумирали само диви животни и животни, които са били на генетично еднакви диета и начин на живот. За говедо това би означавало, 100 процента паша, за кокошки – 100 процента хранени с трева. Преработеното месо от индустриализираните ферми никога не трябва да бъда закупувано или консумирано и няма място в този разговор.

Стойността на хранителните елементи на постното месо

Основният хранителен елемент в рамките на постното месо е протеинът, витамин В12, цинк, холин и желязо. Протеинът играе важна роля във физиологията и е от жизнено значение за живота. Месото на животните е един от най-добрите източници на пълноценен протеин на планетата. Аминокиселинният състав на мускулното месо е с много високо съдържание на метионин и триптофан и ниско съдържание на глицин. Органните меса са точно обратното, тъй като те са с високо съдържание на глицин, но сравнително ниско съдържание на метионин.

Неправомерното съотношение метионин – глицин, причинено от храна, богата на мускулно месо и лишена от органни меса, причинява и разрушаване на баланса в тялото на витамини от група В и микроелементи. По-специално, високи метионин и триптофан могат да попречат на усвояването на B6 и източване резерви от рибофлавин, пиридоксин, фолиева киселина, цинк и В12 в организма. Това може да доведе до увеличаване на възпалението.

Защо трябва да се яде повече органно месо?

Органните меса предоставят необходимия глицин, за да балансират на метионин и триптофан от мускулните меса. Това създава хранително взаимодействие с всички подходящи аминокиселини. Органните меса са много по-богати на наситени мазнини, холестерол и есенциални мазнини, които са от жизненоважно значение за здрави хормони, функцията на нервната система и имунитет.

В органните меса са концентрирани мулти-витамини с огромни количества критични B витамини като B12, селен, холин, цинк, омега-3 мастни киселини, CoQ10 и каротеноидни антиоксиданти. Те са изключително ценни хранителни вещества, които модулират имунитет, произвеждат клетъчната енергия и неутрализират вредните съединения в организма. Съдържат много ценните колаген, еластин и желатин, които са изключително ценни за здрави стави, стомах, съединителна тъкан, кожа и коса.

Използването на органни меса като лекарство

Много племенни групи и лечители вярват, че яденето на органи от здрави животни ще подобри здравето на органите на индивида. Един от начините за лечение на слабо сърце при човек е като се яде сърцето на здрави животни. Яденето на мозъците на животните пък се смята, че насърчава ясното мислене и подобрява паметта. Хора с храносмилателни проблеми трябва да ядат стомаха и червата, а тези с бъбречни проблеми – животински бъбрек.

При проблеми със зрението, очите на диви животни и проблеми с щитовидната жлеза са били адресирани с прясно месо на щитовидната жлеза. Има огромно количество рецепти в много култури как да се приготвят белите дробове, червата, черния дроб, сърцето, мозъка, очите, тестисите и други мощни органи, за да ги направят по-вкусни.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

One thought on “Може ли ядене само на постно месо и избягване на органни меса да причини хранителен дисбаланс?”

Напиши коментар

Добави обява

×
×