(NaturalNews)

Ключови данни, очертаващи токсичността на глифозат (Раундъп) са били разкрити наскоро, показващи, че Монсанто са знаели за канцерогенните ефекти на най-продавания си хербицид още преди повече от 35 години, както и Агенцията за опазване на околната среда (EPA), и все пак нито едните, нито другите са избрали да направят тази информация известна, в полза на общественото здраве.

И Монсанто и EPA са знали много добре, поне още през 1981 г., че глифозатът, активната съставка в хербицида Раундъп, причинява рак при бозайници. По-ранни проучвания, проведени в края на 1970-те и началото на 1980-те г. изглежда са документирали канцерогенните ефекти от глифозат при плъхове, мишки и кучета, въпреки че тази информация е погребана от Монсанто с благословията на EPA.

Използвайки „търговски тайни“ като извинение, за да запазят резултатите от тези проучвания поверителни, Монсанто успешно подбират и манипулират своята кохорта от данни на проучването, за да предположат, че глифозатът е безопасен, останалото е история. Само, че скритите преди това данни, които са излезли наяве разкриват много повече за истинската природа на този мощен химически пестицид.

Според Sustainable Pulse, разкрити записки на EPA от ранните 1980 г. сочат към научни изследвания, които показват, че глифозатът причинява значителни вреди на бъбреците на плъхове. Същите тези проучвания също така отбелязват хиперплазия при плъховете, която се счита за най-ранна и съществена стъпка във формирането на ракови тумори.

През 1981 г. EPA изследва внимателно тези данни и притиска Монсанто за повече информация, преди да отпусне NOEL, или „не се наблюдават нежелани реакции,“ за глифозата. Но по-малко от една година по-късно, Монсанто успешно размътва данните и убеждава EPA, че глифозатът е безопасен под прикритието, че противоречивите данни изведнъж стават „търговска тайна.“

„Доказателствата показват, че до 1981 г. Монсанто и EPA са знаели за злокачествените тумори и предракови състояния при опитните животни, които са хранени с малки дози глифозат в тайните експерименти на хранене“, казва д-р Брайън Джон за GM-Free Cymru, относно фактите.

„Въпреки че в момента са били изразени опасения от комисии на EPA, по-късно тези опасения са били потиснати под тежестта на противоречиви доказателства, пренесени от Монсанто, някои от тях включващи неуместната употреба на исторически контролни данни със съмнително качество. Нито едно от тези проучвания не е на разположение за независима проверка.“

Монсанто скрива опасностите за глифозат, като значително намалява нивата на излагане при лабораторните мишки

Един от начините, по които Монсанто прикрива истинските опасности, свързани с глифозат, е бил да се намали значително даваното количеството химическото вещество за изследване на плъховете. Изложените сега записки на EPA разкриват, че в новите проучвания на изпитваните плъхове внезапно се дава само 1/100 от размера на глифозат, даван в по-ранни изследвания, без никакви обяснения.

Записка на EPA от 1986 г. признава, че това е един любопитен ход от Монсанто, добавяйки, че тестваните дози на глифозат са далеч от „максимално допустимата доза.“ Ако дозите глифозат бяха останали същите, отбеляза тогава Oncogenicity Peer Review Committee, „можеше да бъдат предизвикани тумори.“

„Ефектът на глифозата върху ендокринна тъкан като гърдата и простатата или дори плацентата, е най-малко смущаващ и е вероятно да се види повишена честота на ендокринна неоплазия в Националните статистики“, добавя пенсионираният академичен патолог д-р Стенли Юън, отбелязвайки, че асоциирането на глифозат с преканцерозни промени в експерименталните мишки, никога не е било разкрито, така както е трябвало.

„Оперативната глифозатна група отрича участието на глифозат в човешките злокачествени заболявания, въпреки знанието им за много съобщения за лимфоми и аденом на хипофизата при опитни животни, приемали дози с глифозат.“

Както може би си спомняте, тютюневата индустрия никога не се възстанови от своето срамно наследство на лъгане на обществеността относно безопасността на цигарите. Но масивното прикриване на Монсанто за ефектите на глифозата, причиняващи рак, поставя злото на съвсем ново ниво, след като мултинационалната корпорация не само лъже за безопасността на хербицида, но активно манипулира федерална агенция, натоварена със задачата да опазва общественото здраве в процеса.

Не забравяйте да проверите новия доклад на Световната здравна международна организация за изследване на рака, който декларира, че глифозатът е „вероятно канцерогенен“ за хората:
TheLancet.com.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

One thought on “Монсанто са знаели преди 35 години, че напоените им с глифозат ‘храни’ причиняват рак”
  1. ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ ВСИЧКИ ХЕРБИЦИДИ С АКТИВНО ВЕЩЕСТВО ГЛИФОЗАТ Е НА ПАЗАРА!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *