(NaturalNews)

Моринга олейфера е дърво, чиято родина са хималайските планини на Северна Индия. Въпреки че не е добре познато навсякъде, дървото се цени в много части на света (особено Африка и Южна Америка), благодарение на лечебните свойства на листата му. В действителност, малките зелени листа на Моринга са толкова богати на хранителни вещества, че дървото има прякор ‘Дървото на Безсмъртието’ и ‘Чудното Дърво’ от жителите на страните, в които се отглежда. Нека разберем дали тези прякори си заслужават.

Ползи за здравето на Моринга

Богато на антиоксиданти – Анализи показват, че изсушени и направени на прах  листа от Моринга (което е начина, по който обикновено се продава и консумира Моринга) съдържат 46 вида антиоксидантни, включително и каротеноиди, цинк, селен, хром, както и всички витамини (дори витамин B и витамин K). Листата от Моринга също съдържат 36 противовъзпалителни съединения, включително калций, мед, хлорофил, омега-3, омега-6, омега-9 и сяра. Всички тези антиоксиданти и съединения, намиращи се естествено в растението, работят заедно за максимално усвояване. Например, магнезият, намиращ се в Моринга, ни помага да усвояваме неговия калций.

Концентрации на хранителни вещества – като повечето суперхрани, Моринга съдържа много хранителни вещества. Това, което наистина я отличава от другите обаче, са концентрациите на тези хранителни вещества. Например в една унция (28,35 грама) изсушени листа Моринга се съдържат три пъти повече калий от бананите, 2500 пъти повече аминокиселини от зеления чай, три пъти повече желязо от спанака или печено говеждо месо, три пъти повече калций от млякото и 10 пъти препоръчителната дневна доза от витамин Е.

Пълноценен протеин – листата моринга са между 30 и 40 процента протеин и съдържат 18 аминокиселини. Девет от тях (валин, лизин, левцин, хистидин, изолевцин, метионин, треонин, фенилаланин и триптофан) са незаменими аминокиселини. Това прави моринга ‘пълноценен’ протеинов източник – нещо, което рядко се намира в растителния свят. Трябва ни протеин, разбира се, за изграждане на кости, кожа, кръв и хрущяли, и за производство на хормони и ензими. Без него телата ни ще се разрушат биохимически.

Прави страхотно масло – Въпреки, че дървото Моринга е най-известно със своите хранителни листа, семената му също се използват: Узрелите шушулки могат да бъдат преработени в „масло бен,“ чисто, сладко масло, което е конкурент на зехтина по антиоксидантната активност. Маслото бен е изключително издръжливо и не се разваля, било е използвано в продължение на векове като база за парфюм, масло за готвене и салати.

Като се има предвид здравословността на Моринга, не е изненадващо, че редовната консумация на листата му – във варено или сушено състояние – се свързва с понижено кръвно налягане, загуба на тегло, подобряване на настроението и храносмилането, по-здрава кожа (някои западни козметични компании вече добавят екстракти от Моринга в продукти за грижа за кожата) и много повече. В действителност, аюрведическата медицина твърди, че над 300 заболявания могат да бъдат лекувани чрез консумирането на листата Моринга. Така, че защо да не я изпробвате?

Източник: http://www.naturalnews.com/041264_moringa_oleifera_protein_tree_of_life.html#ixzz2ZaYgaapp

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×