(NaturalNews)

Морковът е роден на Европа и Югозападна Азия, но се отглежда по целия свят в продължение на над 2000 години. Това е хрупкав корен, който обикновено е оранжев на цвят, но може да бъде лилав, червен, бял или жълт. Тези отвесни корени са често включвани в салати, готвени ястия и дори напитки.

Морковите са били отдавна свързани с добро здраве, техните дълбоки и ярки нюанси са свидетелство за впечатляващите им концентрации на антиоксиданти. Всъщност древните гърци са смятали моркова за лекарство, вместо храна и съвременните изследвания започват да разбират защо.


Богати на стимулиращия зрението витамин A

Един среден морков съдържа 7836 международни единици витамин А или 157 процента от препоръчителния ни дневен прием. Този витамин А се извлича от високите концентрации  на каротеноиди в моркова, особено бета-каротин. Витамин А е важен антиоксидант, който улеснява генната транскрипция, укрепва имунната система и най-вече, поддържа зрението. Да, морковите наистина са добри за нашето зрение, защото растителния витамин А включва ретинол, органично съединение, което помага за генериране на нервни импулси в ретината. Морковите са богати на лутеин и зеаксантин, единствените два каротеноида, които са депозирани в големи количества в ретината. Консумирането на храни, богати на тези естествени пигменти, помага да се защитят тъканите на ретинола и също изчиства свободните радикали, които могат да допринесат за дегенерация на макулата.

Предотвратяват когнитивен упадък

Рандомизирано проучване, публикувано в архивите на Internal Medicine през ноември 2007 г., показва, че мъжете участници, чиито диети са били допълнени с бета-каротин в течение на продължителен период от време, показват значителни подобрения във вербалната памет, лекота на говора и общото познание, в сравнение с контролната група. Учените смятат, че този резултат се дължи на бета-каротин, мощен естествен антиоксидант, който може да елиминира оксидативния стрес, допринасящ за стареенето на мозъка. Следователно, тези от нас, които са загрижени за свързаното с възрастта, умственото влошаване, със сигурност могат да се възползват от добавянето на повече богати на бета-каротин храни, като морковите. Все пак не трябва да се прекалява; прекомерната консумация на тези храни може да доведе до каротенемия, (безвредно и лесно обратимо) състояние, при което кожата ви ще стане жълта или оранжева!

Естествено лечение за левкемия

Според проучване от 2012 г., публикувано в Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry, три биоактивни съединения, открити в морковите и сока от моркови, наречени фалкаринол, фалкариндиол и фалкариндиол-3-ацетат, могат да индуцират апоптоза (клетъчна смърт) на човешки лимфоидни клетъчни линии на левкемия. Интересното е, че двата каротеноида, които също са тествани (бета-каротин и лутеин) не показват същата полза. Учените докладват: „Това предполага, че полиацетилените, а не бета-каротин или лутеин са биоактивните компоненти, които могат да бъдат полезни за създаването на нови левкемични терапии“.


Предпазват от сърдечно-съдови заболявания

Всеобхватно 10-годишно проучване от Холандия установило, че колоритните, богати на антиоксиданти, плодове и зеленчуци са ефективни при лечение на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), които остават номер едно „тих“ убиец на Америка. Участниците, които са яли моркови имат 32% намаление на ССЗ, най-голям спад от всички тествани храни. Изследователите също така откриват, че храни, които са били силно оранжеви или жълти, се оказват най-защитни срещу сърдечно-съдови заболявания, побеждавайки тези, които са зелени, лилави, червени или бели. Тяхното изследване е било включено в Британския журнал по хранене през ноември 2011 година.


Свойства за намаляване на теглото

Подобно на повечето зеленчуци, морковите са богати на фибри, почти без мазнини, с ниско съдържание на калории и с нисък гликемичен индекс, което ги прави много добра храна за хора, които искат да загубят тегло или да се детоксикират от преработени храни. Въпреки, че не са голям източник на редовни хранителни вещества (с изключение на витамин А), морковите съдържат малки количества от витамини С, Е и К, както и минерали, като калий и манган.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×