(NaturalNews)

Маточината е член на семейството на ментата и се смята за успокояваща билка. Научното име на тази билка е Melissa Officinalis, и тя е била използвана в продължение на векове за намаляване на тревожност, насърчаване на сън и подобряване  симптомите на нарушено храносмилане. Маточината е проучена от експерти и е установено, че предлага много големи ползи за здравето.

Маточината произлиза от Европа, но обикновено се отглежда в целия свят. Често се отглежда в билкови градини за привличане на пчели, които помагат за опрашване на останалата част от градината. Растението расте до 60 см, има жълти цветя, които растат на мястото, където листата се срещат със стъблото. Листата са подобни по форма на ментови листа и имат тръпчив и сладък мирис като на лимони.

Тази билка е била използвана от древните гърци и римляни за лечение на ухапвания от насекоми и ужилвания. Листата отделят силна тръпчива миризма, която не се харесва на насекомите. Съдържа етеричните масла цитронела и монотерпеналдехиди цитрал A и B, които отблъскват насекомите. Етеричните масла, които се отделят от листата, се използват и за лечение на безсъние, нервност и тревожност.

Маточината е богата на антиоксиданти

Маточината е богата на кафеена и розмаринова киселина, които са мощни антиоксиданти, неутрализиращи реактивните кислородни видове. Съдържа още и евгенол, който действа като естествено противовъзпалително, помагащо за успокояване на болки. Тези съединения предлагат силни антибактериални и антивирусни свойства и защитават липидната мембрана на клетките.

Проучване от 2010г., публикувано в Токсикология и промишлено здраве, разглежда маточината и способността ѝ да намалява оксидативния стрес при рентгенолози, които постоянно са подложени на стрес, предизвикан от радиация. Проучването показва, че приемането на 1,5 грама смес от маточина в 100 мл напитка за 30 дни има положителен ефект върху намаляване на липидната пероксидация и увреждане на ДНК. Показано е, че подобрява вътреклетъчното антиоксидантно състояние (каталаза, супероксид дисмутаза и глутатион пероксидаза) и намалява увреждането на ДНК при тези рентгенолози.

Маточината и имунната система

Кафеената и розмаринова киселина в маточината предлагат силни антибактериални и противовирусни свойства, когато се приема орално или външно. Локалното приложение на маточината е доказано, че намалява зачервяване и сърбеж от инфекции и екзема. Тези киселини са особено ефективни срещу стрептокок в гърлото, паротит, херпес и още много други неща.

Проучване от 2008 г., публикувано в списание Фитомедицина, показало, че маточината е високо ефективна за намаляване на вируса херпес симплекс на кожата. Друго изследване от 2008 г. показва, че маточината е много ефективна за намаляване на вируси, грам-положителни бактерии и кандида албиканс. Не разполага с голям ефект с грам-отрицателните бактерии.

Това би означавало, че вируси, дрожди, стрептококи и стафилококи ще бъдат силно чувствителни към екстракт от маточина. Смята се, че това е една от причините, поради която маточината е толкова ефективна при подпомагане на лица за справяне с хронични храносмилателни оплаквания. Въпреки това, грам отрицателните бактериални инфекции, като Е. Коли, Салмонела и Шигела няма да бъдат толкова чувствителни към маточината.

Голямо немско проучване показало, че маточина е изключително ефективна при лечение на херпес симплекс инфекции. В проучването, което включвало три болници и една дерматологична клиника, в групата лекувана с маточина, нямало нито един рецидив на инфекцията. Други изследвания са установили, че маточината намалява времето за заздравяване на генитални и устни херпеси.

Подходящи дози за маточината

Маточината се използва най-често за храносмилателни проблеми, безсъние, безпокойство и имунитет. Може да се приема под формата на чаена инфузия от 1,5 до 4,5 грама маточина се приема два до четири пъти дневно. Също така може да се взема като тинктура от 2-3 мл (около 20 капки) три пъти дневно. Много други предпочитат накисване от 2 до 4 супени лъжици натрошени листа в чаша с вряща вода.

Можете да намерите маточина във формула, базирана на капсула, препоръчителната доза е 300-500 мг три пъти дневно или колкото е необходимо. При използване на форма за локално приложение, опитайте се да я прилагате 3-5 пъти на ден за поддържане на силна антимикробна активност в областта.

Противопоказания за маточината

Маточината не трябва да се използва в големи количества при бременни жени и лица, приемащи лекарството за щитовидната жлеза тироксин. Също така, трябва да се внимава, когато се дава като перорално лечение на бебета и деца. Кърмещите жени също трябва да избягват приема на големи клинични дози от маточина.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×