(NaturalNews)

Пърхотът е дерматологично състояние, при което мъртвите кожни клетки падат от скалпа. Макар че всеки страда от това лющене от време на време, пърхотът може да стане толкова разпространен и раздразнителен за някои хора, че често може да засегне социалния им живот и личното благополучие. Това кара много хора да  търсят външно лечение.

Докато съвременната медицина осигурява няколко лечения за пърхот, често във формата на шампоан, тези лечения почти винаги се състоят от непроизносими и неестествени съставки, които често включват множество странични ефекти. За щастие, съществуват също и много природни (и евтини) лечения на пърхот и често работят много по-добре, отколкото техните алопатични копия. По-долу е даден списък на най-добрите от тях.

Естесвени лекове за пърхот

Черен пипер – Черният пипер се използва отдавна в Индия за лечение на пърхот, благодарение на комбинацията от цинк и селен, намиращи се в него, които са ефективни в борбата с пърхот. Вместо просто да прилагате черен пипер на кожата на главата, смесете две чаени лъжици с чаша кисело мляко и разбъркайте. След това разтривайте сместа в засегнатата област на скалпа и оставете в продължение на час или два. След това го измийте с мек шампоан. Това действа също като страхотен естествен кондиционер.

Сурово яйце – Въпреки че много от нас не харесват идеята за прилагане на сурови яйца на скалпа, това е ефективно лечение срещу пърхот, което е било използвано в продължение на векове от индийските, китайските и японските култури. Просто разбийте две яйца и ги приложете върху скалпа за период от един час. След това измийте косата и скалпа с мек шампоан. Както с черния пипер и киселото мляко, това също е ефективен кондиционер.

Лимонов сок със сандалово дърво или чесън – Друг ефективен лек за пърхот е лимонов сок смесен със сандалово дърво или чесън (и двете имат антимикробни свойства). Смесете една част сок от лимон със две части чесън или сандалово дърво и приложете като паста върху засегнатата област на кожата на главата ви. Лимоновият сок ще служи като ефективен лек срещу съществуващите люспи, докато чесъна или сандаловото дърво ще предпазят от бактерии, които могат да помогнат растежа на люспите. Оставете този лек в продължение на 20 до 30 минути и след това измийте с мек шампоан.

Ябълков оцет – Ябълковият оцет е един от тези домашни средства, които се използват за много заболявания, включително и пърхот. Поради високото си съдържание на калий, той е ефективен лек срещу сух и сърбящ скалп, свързан с пърхот. Също така помага да се отървете от мъртвите кожни клетки вече разположени на скалпа. Просто нанесете ябълков оцет на скалпа и масажирайте в продължение на пет минути. След това изплакнете косата с вода и ако желаете с мек шампоан.

Зехтин – Зехтинът може би е най-добрият домашен лек за пърхот поради естествените си овлажняващи и пречистващи свойства. За да се използва зехтин против пърхот, леко се загрява до хладка температура и се масажира в засегнатата област на кожата на главата ви. Оставете зехтина в продължение на една нощ и го изплакнете с мек шампоан на сутринта.

Нийм – Нийм е дърво, което съдържа ефективни противогъбични свойства. Листата от Нийм или масло от Нийм може да се прилага на скалпа като ефективно лечение не само на пърхот, но и въшки и други инфекции на скалпа. Нанесете нийм до засегнатите райони на скалпа и изплакнете час или два по-късно.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

3 thoughts on “Най-добрите домашни средства за лечение на пърхот”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *