(NaturalNews)

Креатинът е една от най-популярните добавки във фитнес индустрията. Това е естествено срещаща се комбинация от аминокиселини, открита в месо или риба или произведена в черния дроб, бъбреците и панкреаса. Тялото може да изгражда или синтезира креатин, използвайки аминокиселини от растителен или животински протеин в храните, които ядем. Според Здраве за вегетарианци и Здравето на мъжете, креатинът е една от малкото научно доказани хранителни добавки за последователно увеличаване на мускулната маса и издръжливостта, при условие, че потребителите участват в редовен режим на вдигане на тежести.

Различни проучвания показват странични ефекти от краткотрайна употреба, вариращи от болки в корема и диария до натоварени бъбреци и дехидратация. Според Университета Вандербилт няма валидни проучвания за дългосрочни странични ефекти от приемане на креатин; въпреки това, съществуват опасения, че тялото може да стане зависимо и престава самостоятелно да произвежда и съхранява креатин при продължителна употреба на добавката.

Тази статия, обаче, не оспорва дали трябва или не да се използва креатина като добавка, а вместо това осигурява естествени методи за получаване на аминокиселините, от които се нуждае тялото ни, за да изгради креатин от храната, която консумираме. Нека се съсредоточим върху приема на разнообразие от качествени, богати на хранителни вещества храни, преди да обмислим добавките.

Тези храни съдържат най-добрия източник на природен креатин

Експертите са съгласни, че най-добрият животински източник на креатин е дивечът, включително еленово месо, лосове, биволи и бизони. Дивечовите меса също са склонни да имат по-малко калории, по-малко наситени мазнини и по-чисто месо, отколкото домашните меса. Следващият най-добър източник са свободно отглеждани меса, които включват пуешки гърди, пилешки гърди, корнуолски кокошки, агнешко и телешко месо. Последно е диво уловената риба, която съдържа средно по 1-2 грама креатин на порция от 250 г. Отглежданите във ферми риби и животни, които са хранени с бедна диета имат по-ниски нива на креатин.

Както бе посочено по-горе, креатинът се намира в месо или риба и науката казва, че няма вегетариански източници. Следователно, вегетарианците трябва да получават достатъчно от аминокиселините, аргинин, глицин и метионин, които се използват за производството на креатин. Храни, богати на аргинин са фъстъци, орехи, кокосови орехи, соя, нахут и овес. Храни, богати на глицин са сурови морски водорасли или спирулина, суров кресон, спанак, соев протеин изолат и сусамени семена. Бразилски орехи, овес и слънчоглед са добри източници на метионин. Важно е да се отбележи, че вегетарианците, които получават достатъчно от тези аминокиселини чрез диета все пак имат по-малко запаси от креатин, отколкото не-вегетарианците.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Bri Jackson

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×