(NaturalNews)

Много хора, които обмислят вегетариански или вегански начин на живот, често са загрижени, дали все още доставят на тялото си правилно количество протеини. Протеините, както знаят повечето от нас, са „градивните елементи“ на живота, отговорни за правилното функциониране на органите, тъканите и клетките.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казват, че възрастните жени трябва да получават 46 грама протеин на ден, а възрастните мъже трябва да се стремят към 56 грама дневно.

Експерти казват, че има изобилие от здравословни и вкусни немесни протеинови опции.

Топ немесни източници на протеин

Например, експертите по здраве и красота д-р Оз и д-р Ройзен казват, че храни като киноа, пшенични зародиши, лимец и овес са идеални. Всъщност 2013 година е обявена за „Международна година на киноа“ от Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO), и продължава да бъде приветствана като суперхрана. Дори е на сайта на Фондацията на Джордж Малжан, Най-здравословните храни на света, който обяснява, че нейните аминокиселини „позволяват на протеина в киноа да служи като пълен източник на протеин.“

Препоръчва се още хората да консумират изобилие от ядки и семена. По конкретно, орехите, фъстъците, бадемите и тиквените семки имат много добри количества протеин. Шам фъстъците, които са пълни със здравословни мазнини и полезни количества от витамини В6, имат около 6 грама протеин в порция от 28 грама.

Храни като сушени кайсии и сушени на слънце домати също са добри източници на протеин.

Разбира се, бобовите култури са добре известен източник на протеин, обикновено използвани от вегани и вегетарианци. Например, една чаша черен боб има 15 грама протеин.

Зеленчуците също имат прилични количества протеини. Една чаша варен спанак има 5 грама протеин, а една чаша броколи съдържа 4 г.

Признаци на дефицит на протеин могат да включват умора, обрив, промяна в текстура или цвета на косата, загуба на мускулна маса и диария. Включвайки повече храни, които са богати на протеини в диетата, като тези, описани в тази статия, може да помогне.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Raw Michelle

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×