Толкова примамливи, особено ако сте заети и работите много, няма никакво съмнение, че бързото хранене е един от най-лошите възможни варианти за хранене. То е свързано с наддаване на тегло, сърдечни заболявания и диабет. Защо тогава толкова много хора имат проблеми с този навик на хранене в заведения за бързо хранене? Отговорът може да се крие в добавките, които водят до пристрастяване и увеличават желанието на организма за повече.

 

Захар, мазнини и сол

Много диетолози смятат, че една от причините бързото хранене да е толкова пристрастяващо са огромните количества мазнини, сол и захар, които се съдържат в храните. Докато малки до умерени количества от тези добавки са добре, високите нива, които се съдържат в храните в заведенията за бързо хранене могат да са опасни. Най-лошото са формите, в които тези добавки идват, силно концентрирани и индустриално произведени съставки, като високо фруктозен царевичен сироп и частично хидрогенираните масла. И двете са свързани със затлъстяването и по-голям риск за инфаркти и инсулти. Прекомерното количество сол може да повиши нивата на кръвното налягане, а хипертонията е друг рисков фактор за тези условия.

Проблемът се крие във факта, че тези добавки са вкусови подобрители, които придават на храната добър вкус и стимулират тялото да пожелава повече от същите. Ето защо много хора ядат бързо хранене всеки ден. И докато един случаен хамбургер, например, няма да направи сериозни щети, дневни дози от тази храна със сигурност ще направи, така че честотата, с която се консумира е опасна сама по себе си.

Мононатриев глутамат

Тази добавка, по-известна просто като „MSG“ е силно концентрирана форма на сол, използвана в обработените храни и ресторантьорството да подобри вкуса. Той е заподозрян в намеса с апетита и кара тялото да се чувства гладно, дори и след консумация на голямо количество храна. Това действие може лесно да доведе до преяждане. Чувството за постоянен глад, който може да предизвика MSG е отлична причина за това да се избягва напълно. Най-добрият начин да направите това е да приготвяте у дома ястия от пресни съставки и да избягвате преработени храни, колкото е възможно.

Казеин

Казеинът е протеин, съдържащ се в млякото и млечните продукти естествено, но хранително-вкусовата промишленост го добавя под формата на химикал, наречен калциев хидроген фосфат. Резултатът е силно концентрирана, химически променена форма на казеин, която може да бъде силно пристрастяваща, толкова много, че е известен като „никотинът на заведенията за бързо хранене“. Избягвайте бързи храни като пържени картофи, хамбургери, кифли и тестени изделия, както и млечни шейкове, тъй като всички те съдържат високи количества от тази добавка.

В обобщение, не само голямото количество сол, мазнини, захар и други добавки, които правят, се съдържат в такъв вид храни, така вредни за здравето. Факт е, че тази съставки могат да стимулират апетита и карат хората не само да преяждат, но и да искат тяхната „бърза храна“ ежедневно.

Автор:  Christine . S

Източник: http://blogs.naturalnews.com/top-dangerous-addictive-ingredients-fast-food/

By admin

One thought on “Най-опасните съставки в продуктите за бързо хранене”

Напиши коментар

Добави обява

×
×