(NaturalNews)

Женското биле има много приятен сладък вкус, благодарение предимно на съединение, наречено глициризинова киселина, която е около 50 пъти по-сладка от захарта. Коренът женско биле притежава много известни ползи за здравето и е бил използван в продължение на много дълго време за лечение на различни медицински състояния, като хронично изтощение, грип, кашлица, пърхот, емфизем, подагра, киселини, вирусни инфекции, гъбични инфекции, язви, чернодробни проблеми и много други.

Най-важните и активни съединения на женското биле са именувани глицириза, аморфрутини, ликвиритигенин и ликвиритин. Ликвиритигенин и ликвиритин действат в системата като антиоксиданти и помагат да се отървете от свободните радикали, като също така засилват имунната система. От друга страна, глицириза и аморфрутините могат да бъдат полезни за отстраняване на излишния мукус, нормализиране нивото на кръвна захар и до известна степен намаляване на възпалението.

През 2009 г., списанието International Immunopharmacology е описало как изследователи са открили, че флавоноидите на корена от женско биле са били доста ефективни при инхибиране на разпространението на нежелана кандида.

Женското биле има способността да контролира диабет тип 2

Институтът за Молекулярна Генетика Макс Планк в Берлин е направил някои тестове върху мишки, страдащи от диабет тип 2, с цел да се изследват последиците от аморфрутините, които се намират в женското биле. Те забелязали, че в крайна сметка мишките са с по-ниски нива на кръвна захар и по-малко възпаление, когато им се дава това съединение. Те също така отбелязват, че аморфрутините сякаш спират развитието на мастен черен дроб, който често е резултат на диета с високо съдържание на мазнини или просто следствие от диабет тип 2. Вярва се, че аморфрутините се свързват с ядрените рецептори, известни като PPARy, които след това задействат някои гени, които ограничават натрупване на мастни киселини или глюкозата в кръвния поток.

Като се има предвид, че традиционната китайска медицина често използва женско биле за детоксикация на ефектите на някои билки в билкови подготовки, изследователи от Южна Корея са решили да изучат детоксикиращите му ефекти върху плъхове, подложени на лечение с химиотерапия, с използване на доксорубицин като антинеопластичен агент. Основната цел е била да се направи опит за ограничаване на кардиотоксичността с екстракти от женско биле, но се оказва, че не само цитотоксичността е контролирана в сърдечни миобласти на плъховете, а изглежда, че екстрактите намаляват количеството на раковите клетки на дебелото черво, клетки на простатата и клетки на рак на гърдата.

Дори Американското Дружество за Рак е признало различни лабораторни проучвания, които са показали, че някои съединения на женското биле имат способността да предотвратяват ДНК мутации, потискат образуването на тумори и по същество убиват раковите клетки.

Последно, но не на последно място, Университетът на Мериленд и проучване публикувано в Изследване за Затлъстяването & Клинична Практика демонстрира как глициретиновата киселина в женското биле е била доста ефективна за намаляване на мазнините, теглото и нивата на LDL холестерола.

Ако възнамерявате да приемате екстракти от женско биле, приемът на по-малко от 5 грама на ден е много по-безопасна алтернатива за хората, които имат високо кръвно налягане, проблеми със сърцето, заболяване на бъбреците или чернодробни нарушения.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×