(NaturalNews) Докато продължава да се разпространява твърдението за канцерогенните ефекти от яденето на месо на скара, едно ново проучване, публикувано в American Chemical Society (ACS) излиза с едно просто решение. Изследователи от Южна Европа са открили, че просто мариноване на месото в бира, преди да се сложи на скарата помага за блокиране на образуването на полициклични ароматни въглеводороди, или ПАВ, които са свързвани с причиняването на рак.

Изабел Ферейра от Университета в Порто в Португалия и нейните колеги стигат до този извод след изследване на меса, приготвени на скара, но предварително мариновани в един от три вида бира – бира Pilsner (PB) и безалкохолна бира Pilsner (P0B) и черна бира (BB). Дейността на анти-свободните радикали на тези три маринати се оценява с помощта на свинско месо, приготвено на дървени въглища, в сравнение с типичната дейност на свободните радикали  на немариновано месо, приготвено по същия начин.

За всички проби от месо е установено, че съдържат някакво ниво на осем различни полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) е класифицирал по-рано като показатели за канцерогенен потенциал. Но тези меса, които са мариновани в бира, преди да бъдат сготвени, показват най-ниски нива на тези осем канцерогени, вероятно дължащо се на някои съединения в бирата, които предпазват от вредното окисляване.

Цитрусови маринати и яденето на ферментирали храни може да ви помогне да се защитите срещу канцерогенно месо

За тези, които избягват алкохола и по-специално бира, по здравословни причини, цитрусово-базирани маринати са показали също така, че помагат за защита срещу образуването на свободни радикали. Избягване на открити пламъци и готвене на месо на непряка топлина, като в чугунен тиган, също е полезно за блокиране  образуването на ПАВ и други канцерогенни съединения.

По същия начин, яденето на ферментирали храни заедно с месо, приготвено на скара, може да помогне за смекчаване на последиците от излагането на ПАВ, както и на хетероцикличните амини, друг вид канцерогенно съединение, формиращо се, когато месото се приготвя на висока температура. В книгата си „Здравословни традиции“, Сали Морел предлага яденето на кисело зеле с месо на скара, за да се сведе до минимум канцерогенният му ефект.

Статия, публикувана през 1998 в „Движението за здравословно хранене и готвене“ казва, че приготвянето на месо, независимо дали чрез задушаване или варене е много по-добре от печене на барбекю. Въпреки че това може да не е най-вкусния начин да ядете любимите си месни продукти, готвенето с влага, а не суха топлина ще ограничи максималната температура, при която месото се готви.

„Скара, барбекю, печене и пържене са по-склонни да произвеждат ПАВ, защото те генерират повече топлина“, обяснява статията.

Източник: http://www.naturalnews.com/044796_beer_marinade_cooking_meat_carcinogens.html#ixzz2zYcDTbKf

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×