(NaturalNews)

Знаете ли, че има естествени начини за понижаване на кръвното налягане безопасно и ефективно? Научни изследвания показват, че и обикновените домати и естествено срещащото се вещество CoQ10  може да осигури ползи за хората с високо кръвно налягане.

Доматите и ликопен

Едно изследване за ползите от домати върху кръвното налягане е проведено от изследователи от Иранския Университет на Медицинските Науки и публикувано в Интернационален Журнал по Хранителни Науки и Хранене през 2010 година. Изследователите са открили, че 32-ма души, страдащи от диабет тип 2, са намалили систолното и диастолното кръвно налягане само след осем седмици ядене на 200 грама сурови домати на ден. Изследователите заключават, че консумацията на домати може „да бъде от полза за намаляване на сърдечносъдовия риск, свързан с диабет тип 2.“

Действително много проучвания показват за ползи върху кръвното налягане от редовната консумация на домати и доматен екстракт. Изследователите не са сигурни как точно доматите помагат за регулирането на кръвното налягане, но част от отговора може да се крие в тяхната висока концентрация на антиоксиданта ликопен. Цялостен преглед на четири отделни проучвания за ефекта на ликопена върху кръвното налягане установява, че консумацията на ликопен последователно намалява систоличното кръвно налягане, а също и подобрява нивата на холестерола, когато дозите превишават 25 мг на ден.

Лечение на високото кръвно налягане със собствените ензими на организма

Друго клинично поддържано алтернативно лечение на високо кръвно налягане е коензим Q10 (CoQ10), антиоксидант, който се произвежда естествено от организма и се намира във всяка клетка. Коензимите са вещества, които подпомагат ензимите на тялото при изпълнение на процеси, като храносмилане и защита на мускулите и сърцето.

Допълнителен CoQ10 може да се получи в значителни нива от храни, включващи органни меса, фъстъци, соево масло, телешко, сардини и скумрия. Той се продава и като хранителна добавка и може да се продава като Q10, витамин Q10, убихинон или убидекаренон.

При метаанализ, публикуван в Списание на Човешката Хипертония през 2007 г., изследователи са прегледали 12 отделни клинични проучвания, които изследват ефектите на CoQ10 върху кръвното налягане от общо 362 пациенти. Три от включените проучвания са рандомизирани и контролирани. Във всяко едно проучване е установено, че CoQ10 намалява кръвното налягане с между 11 и 17 точки (mm Hg) за систоличното кръвно налягане и осем до десет точки за диастолното кръвно налягане. Този спад е еквивалентен на много от лекарствата за кръвното налягане.

Дозите, използвани в проучванията варират от 34 до 225 мг на ден. Според най-голямото прегледано проучване, дозата, необходима за намаляване на кръвното налягане, варира значително между различните пациенти. CoQ10 е най-ефективен при кръвни нива на повече от 2 микрограма на милилитър, което изисква доза от между 75 и 360 мг на ден, в зависимост от пациента. Кръвното налягане се намалява постепенно с времето.

Въпреки че не е ясно точно защо CoQ10 спомага за намаляване на кръвното налягане, учените смятат, че като антиоксидант, коензимът може да помогне за премахването на свободните радикали, които в противен случай довеждат до стесняване на кръвоносните съдове.

Не са наблюдавани странични ефекти при нито едно от проучванията.

„Би било приемливо да се добави CoQ10 към конвенционалната антихипертензивна терапия, особено при пациенти, които изпитват непоносими странични ефекти от традиционна антихипертензивна терапия“,  пишат изследователите.

Въпреки всичко, подобно на другите хранителни добавки, CoQ10 може да предизвика отрицателни реакции при някои хора, особено във високи дози. Той може също да взаимодейства отрицателно с някои фармацевтични лекарства. Поради тези причини и защото е необходимо индивидуално персонализиране за постигане на оптимални нива на кръвта, CoQ10 трябва да се използва под надзора на квалифициран лекар.

Източник: http://www.naturalnews.com/040130_CoqQ0_blood_pressure_tomatoes.html#ixzz2S0MITZiE

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×