(NaturalNews)

Изследвания показват, че яденето на само 2-3 кивита на ден може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки, че името им ги свързва с Нова Зеландия, плодовете киви (или „киви“) произхождат  всъщност  от Китай. Те са малки овални плодове с мъхеста кафява обвивка и месеста вътрешност (обикновено зелена), изпълнена с черни семена. Макар че обикновено се ядат белени, целият плод е годен за консумация. Обвивката е малко по-корава, а вътрешноста е сладка и кремообразна.

Едно от най-скорошните изследвания за ползите за сърцето от киви е проведено от изследователи на Медицинския Университет в Тайпей Тайван и публикувано в Международно Списание по Хранителни Науки и Хранене през 2009 година. Изследователите назначават 30 жени и 13 мъже, които страдат от висок холестерол (хиперлипидемия) да ядат две кивита на ден в продължение на осем седмици. На база на тестовете, проведени в началото и в края на проучването, изследователите са открили, че консумацията на киви увеличава значително нивата на витамин С, витамин Е и HDL („добрия“) холестерол, като същевременно намалява LDL („лошия“) холестерол към HDL холестерола и общия холестерол в съотношения с HDL холестерола.

Изследователите заключават, че при пациенти с висок холестерол, редовната консумация на киви може значително да подобри антиоксидантното състояние и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Тези резултати подкрепят тези от по-ранно проучване, проведено от норвежки учени и публикувано през 2004 година. В това проучване изследователите са открили, че хора, които ядат 2-3 кивита на ден намаляват нивата си на триглицериди с 15 процента, а техните нива агрегация на тромбоцитите с 18 на сто. Високи нива на триглицеридите са значими рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, а нивата агрегация на тромбоцитите измерва колко е лепкава кръвта и високи нива могат да доведат до прекомерно слепване на кръвта и да увеличат риска от сърдечно-съдови инциденти. Редовна употреба на аспирин предотвратява инфаркти, заради способноста на аспирина да намалява тромбоцитната агрегация.

Изследователите също така откриват, че консумацията на киви предотвратява натрупването на плака по стените на артериите.

Препълнени с антиоксиданти

Изследователите смятат, че насърчаващите здравето свойства на кивито може да се дължат до голяма степен на високата концентрация на антиоксиданти, включително витамин С и Е. С премахването на свободните радикали от кръвта, антиоксидантите помагат за предотвратяване на увреждане на клетките, което е свързано със сърдечно-съдови заболявания, рак, деменция и някои симптоми на стареене. Някои от антиоксидантите, намиращи се в кивито, в действителност се свързват с ниски нива на рак и сърдечни заболявания.

Според проучване, проведено от изследователи от Детски Хранителен Център в Литъл Рок, Арканзас на Министерство на Земеделието на САЩ, и публикувано в Списание на Американски Колеж по Хранене през 2008 г., тялото всъщност абсорбира антиоксидантите по-ефективно от киви, отколкото от други, богати на антиоксиданти плодове като горски плодове и нарове.

Не всички ползи за здравето на кивито идват от антиоксидантите. Плодът е с високо съдържание на калий, който може да помогне за намаляване на кръвното налягане, както и диетични фибри, което също е добре за сърцето. Кивитата също са богати на витамин А.

Изследвания също така свързват кивито с други ползи за здравето, включително за подобряване на дихателното и имунно здраве. От проучване, проведено на шест и седем-годишни деца, живеещи в северна и централна Италия, се открива, че яденето на повече киви е свързано с по-ниски нива на респираторни заболявания, затруднено дишане, задух, хрипове и нощни кашлици. Изследване, публикувано в Проучване за Хранене през 2008 установява, че сортът, известен като златно киви, повишава функцията на имунната система и подобрява реакцията на организма към инфекции.

Обединявайки тези резултати, през 2012 г. проучване в Британско Списание за Хранене, показва че златното киви понижава както тежестта, така и продължителността на горните дихателни инфекции при възрастни хора.

Източник: http://www.naturalnews.com/041076_heart_disease_kiwi_antioxidants.html#ixzz2YKGXxYix

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *