(NaturalNews)

Всяка година над 15 милиона души по света страдат от инсулт. Като втора водеща причина за инвалидност и смърт при хора на възраст над 60, мозъчният инсулт е унищожително обичаен. За щастие, познат хранителен елемент може да намали драстично шансовете за неговото възникване. Проучване, публикувано в Американски Вестник по Клинично Хранене и Инсулт: Вестник за Церебрално Кръвообращение открива, че витамин C е изключително полезен за предотвратяване на инсулти.

Идентификация и здравни последици

Когато циркулацията на кръв към мозъка се провали, дали от запушване или разкъсване на кръвоносни съдове, мозъчните клетки започват да умират от липса на кислород, което показва, че сме прекарали инсулт. Събитието не дискриминира между раса, пол или националност – дори бебета в утробата могат да получат инсулт. Трите различни класификации включват:

Исхемични инсулти, появяват се, когато кръвоносните съдове на мозъка се блокират. Това е най-често срещаната форма, която представлява 87% от всички случаи.

Хеморагични инсулти, изявяват се, когато има разкъсвания на слаби кръвоносни съдове – аневризмите и артериовенозните малформации са два примера. Най-честата причина за този вид се дължи на високо кръвно налягане.

На последно място са преходни исхемични атаки, които се предизвикват от временен кръвен съсирек. Това е „мини-инсулт“ и сериозен предупредителен знак за опасни блокажи в бъдеще.

Като основна причина за инвалидност, инсултът е отговорен за объркване, парализа и загуба на зрението и/или речта – ето защо превенцията е толкова важна.

Избягване на инсулт с витамин C

С напредване на възрастта, могат да се предприемат проактивни мерки, за да се сведе до минимум риска от поява на инсулт. Изследователи са установили, че една от най-добрите форми на превенция е диета с високо съдържание на витамин С. Институтът Линус Паулинг отбелязва две проучвания, които установяват положителна корелация между витамин С и намален риск от инсулт:

„По отношение на витамин C и мозъчносъдова болест, проспективно кохортно проучване, което проследява повече от 2000 жители на провинциална японска общност в продължение на 20 години, установява, че рискът от инсулт при тези с най-високи серумни нива на витамин C е с 29% по-нисък, отколкото при тези с най-ниски серумни нива на витамин C. Освен това, рискът от инсулт при тези, които консумирали зеленчуци 6-7 дни на седмица е 54% по-нисък, отколкото при тези, които консумират зеленчуци 0-2 дни от седмицата. Подобно на това, проучването EPIC-Norfolk, 10-годишно проспективно кохортно проучване с 20649 възрастни, установило, че лицата с плазмени нива на витамин С в горната четвърт (25%) са имали 42% по-нисък риск от инсулт в сравнение с тези в най-ниската четвърт. И в двете популации, японската и тази на EPIC-Norfolk, серумните нива на витамин C са силно свързани с прием на плодове и зеленчуци. “

Институтът признава, че е „трудно да се отделят ефектите на витамин С от ефектите на другите компоненти на плодовете и зеленчуците.“ Въпреки това, нивата на кръвната плазма на витамин С все още се считат, че са отличен биомаркер за намален риск – позиция, която е твърдо установена в двете проучвания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *