(NaturalNews)

Още добри новини за любителите на шоколад: Изследвания показват, че полифенолите в какаото на прах могат да подобрят нивата на холестерола.

Подобно на някои други храни като горски плодове и зелен чай, какаото на прах е с високо съдържание на антиоксиданти химикали, известни като полифеноли. В какаото преобладаващото семейството полифеноли е известно като флаваноли. Проучвания показват, че тези полифеноли са полезни за сърцето.

Едно от първите изследвания, проучващо как тези полифеноли въздействат на нивата на холестерола е проведено от учени от Университета на Хъл, Англия, и се публикува във Вестник  Диабетна Медицина през 2010 година. Експериментът е кръстосано проучване, което означава, че участниците са били рандомизирани към едно от две условия (експериментална или контролна), а след това двете групи са обърнати. По този начин, изследователите могат да сравнят ефектите на интервенцията на конкретни лица, както и на групата като цяло.

В рандомизирано, двойно-сляпо проучване участват 12 участници с диабет тип 2. Интервенцията на експерименталната група включва хранене с 45 грама  шоколад с високо съдържание на полифенол на ден, докато контролната включва равно количество шоколад с ниско съдържание на полифенол. Изследователите са установили, че консумацията на  шоколад с високо съдържание на полифенол се свързва с повишаване на HDL („добрия“) холестерол и намаляване на общия холестерол към HDL съотношението.

Шоколадът също понижава LDL холестерола

Тези констатации са потвърдени и разширени в други две проучвания, проведени през следващите две години. Първото, публикувано в Европейски Журнал за Клинично Хранене през 2011 г., което е мета-анализ на 10 предишни клинични изпитвания върху консумация на какао и холестерол. Изследователите открили, че в краткосрочни интервенции, увеличаване на потреблението на какао значително намалява нивата и на двата LDL („лошия“) и общия холестерол, без значителни ефекти върху HDL холестерола.

Второто проучване, проведено от изследователи на Университета на Сан Диего и представено на Експериментална Биология 2012 г., сравнява 31 души,  на които е било възложено да ядат или бял шоколад (с нула процента какао) или тъмен шоколад (със 70 процента какао). Изследователите открили, че тези, които ядат 50 грама черен шоколад на ден за 15 дни са имали значително по-високи нива на HDL холестерола и по-ниски нива на LDL холестерола. По-специално, те имат значително по-ниски нива на кръвната захар!

Новините стават дори още по-добри. Според проучване от 2012, водено от изследователи на Penn State и публикувано в Американско Списание за Клинично Хранене, шоколадът не само намалява нивата на LDL холестерола, но и забавя скоростта, с която LDL се окислява. Това е важно, тъй като окисляването на LDL се смята, че играе ключова роля за втвърдяването на артериите. Забавянето на това окисление всъщност може да забави развитието и прогресирането на сърдечно-съдови заболявания.

Кръстосаното проучване е извършено чрез възлагане на 23 участници да ядат или стандартна американска диета, умишлено лишена от флавоноиди или същата диета с добавени 35 грама какао на прах и черен шоколад на ден. И двете диети съдържат еквивалентни количества кофеин и теобромин (и двете се съдържат в шоколада). Какаово масло се добавя към контролната диета, за да компенсира допълнителното какаово масло, намирищо се в шоколада, добавен в другата диета.

Изследователите открили, че LDL, получен от участниците в изследването, се окислява значително по-бавно след шоколадова диета, отколкото след контролна диета. Освен това, общият антиоксидантен капацитет и HDL холестеролът са значително по-високи след шоколадова диета.

За потребителите следва да се отбележи, че много от търговския шоколад е с ниско съдържание на полифеноли и високо съдържание на захар и наситени мазнини. Един добър начин да получите ползите за здравето е да добавите тъмно неподсладено какао на прах в храната си.

Източник: http://www.naturalnews.com/040887_cholesterol_chocolate_diabetes.html#ixzz2WtIIAz2y

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *