Наситете с кислород вашите клетки, за да избегнете възпаление, причиняващо заболявания – ето как

(NaturalNews)

За да може тялото ви да произвежда енергията, от която се нуждае, за да живее, вашите клетки трябва непрекъснато да вземат кислород, процес, който зависи до голяма степен от правилен хранителен прием. Хранителните дефицити могат да доведат до лошо насищане с кислород, което от своя страна може да доведе до смърт на клетките, възпаления и други здравословни проблеми.

Ето защо е важно да се ядат правилните неща за оптимално клетъчно дишане, подхранване на кръвоносната система и останалата част от тялото, за да можете да поддържате здравословен и дълъг живот. Ето някои съвети за това какво да включите в диетата си, за да ви помогне да подобрите начина, по който тялото ви се насища с кислород:

1) Желязо. Една от основните функции на желязото в храната е да помага на тялото да произвежда хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който се свързва с кислородните молекули, които вдишвате от въздуха и ги освобождава в тъканите. Липсата на желязо може да доведе до състояние, известно като анемия, в което не се прехвърля достатъчно кислород и включва в клетките.

Симптомите на анемия включват хронични главоболия, силна умора, задух, болки в гърдите, световъртеж и чести инфекции. Червено месо, и особено червеното органно месо е отличен източник на хемово желязо (желязо от животински източници), докато зеленчуците, включително тъмнолистни зеленчуци, зелен фасул, боб Лима, грах, карфиол, бобови кълнове и артишок са отлични източници на нехемово желязо.

2) Мед. Някои източници на желязо могат да бъдат вредни, като изчерпват необходимите медни резерви, които също са необходими за прехвърлянето на кислород към клетките. Медта и желязото изглежда работят ръка за ръка, за да произвеждат здравословен хемоглобин, медта също помага за производството на колаген и еластин, два протеина, които съставят клетъчните стени на кръвоносните съдове и ги поддържат силни.

Твърде много желязо в диетата може да изчерпи медта или дори да я замени, водейки до ускорено стареене и разрушаване на тъканите. Така че не забравяйте да консумирате храни, които са богати на мед – те включват месо от раци, миди и стриди в отдела за месо, и бадеми, кашу, тъмнолистни зеленчуци, боб и картофи в отдела на растителна основа.

3) Витамин C. Ако искате да получите най-големи ползи от приема на желязо, витамин C е друго необходимо хранително вещество. Витамин C прави нехемовото (на растителна основа) желязо по-бионалично и също така помага на тялото да абсорбира повече желязо от храната, която ядем. Витамин C също е мощен антиоксидант, който помага за синтезиране на колаген, катехоламин и карнитин.

4) Калций. Въпреки че предполагаемите му ползи са често преувеличени в медиите (които обикновено не отчитат факта, че трябва да се консумира заедно с витамин D, витамин К, магнезий и други ко-фактори, за да бъде полезен), калцият играе важна роля в транспорта на кислород към клетките. Калцият помага за регулиране на това колко кръв преминава през кръвоносните съдове, давайки насоки за притока на кислород към клетките.

“Калцият може да разширява кръвоносните съдове около тъканите, които се нуждаят от повече кислород във всеки един момент, за да се осигури по-богат на кислород кръвен поток, или да свива кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към тъканите, които се нуждаят от по-малко кислород,” пише Луиз Трембли за SFGate.

5) Органична сяра. Може би един от най-важните съществуващи микроелементи, органичната сяра, позволява транспортирането на кислород през клетъчните мембрани, което, както вече споменахме е от решаващо значение за клетъчната регенерация. Без този важен хранителен елемент, който вече не присъства в големи количества в почвата, заради селскостопанското производство, животът ще престане.

“Сярата е доказала способността си за детоксикация на тежки метали в съчетание с транспортирането на кислород през клетъчните мембрани, като по този начин позволява регенерация,” казва Патрик МакГийн, директор на изследването Cellular Matrix. “Сярата също е ключов играч като прекурсор за усвояването на аминокиселини, изграждащите блокове на организма. От всички аминокиселини, около 70 процента са на серна основа.”

6) Противовъзпалителна кислородна терапия. Упражненията са чудесен начин да накарате кръвта да тече и пренася кислород. Но ако съществуват недостатъци, или тялото ви просто не събира и използва достатъчно кислород, може да е необходимо да се допълните с противовъзпалително лечение с кислород. Дишането от кислороден концентратор по време на движение на бягаща пътека, например, може да е възможен начин да се увеличи значително количеството на кислород в тялото ви.

“По-високото ниво на кислород в белите дробове създава по-голям натиск за насърчаване на кислород в белодробните капиляри.”, обяснява д-р Марк Сиркус, Ac., OMD, DM (P), на своята интернет страница. “Упражняването движи кръвообращението по-бързо, гарантирайки по-голям превоз на кислород. Отначало налягането на кислорода във вените се покачва, като повече кислород достига до венозната страна, но това е този кислород, който позволява на капилярите да поправят механизма за пренос.”

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. HuffВашият коментар