(NaturalNews)

Леблебията прилича до известна степен на глава на овен. Оттам произлиза и името и на латински, Cicer arietinum, което означава „малък овен.“ Друго често срещано име за леблебията е нахут. Тези зърна идват в няколко различни цвята, включително бежово, зелено, черно, кафяво и червено. Нахутът има вкус като на ядки и текстура донякъде, като масло и дори скорбяла. Той е често срещана съставка в различни ястия от Индия и Близкия изток. В Индия и Пакистан се е превърнал в основен посев, до голяма степен благодарение на толерантността му към сушата. Ето едно бързо изреждане на някои от ползите за здравето и хранителните свойства на нахута.

Протеин

Подобно на другите бобови култури, нахутът е отличен източник на протеини. Всеки 100 грама нахут съдържат около 8,86 грама на протеин.

Едно от притесненията по отношение на протеина в бобовите култури и граха, обаче, е, че той не е толкова завършен, като протеина от месото на животните. С други думи, някои аминокиселини, като триптофан и метионин, може да се намират в по-ниски концентрации. За да се осигури по-завършен и добре закръглен профил на вегетариански прием на протеини, някои експерти препоръчват яденето на бобови култури заедно с пълнозърнести храни.

 

Фибри

Половин чаша нахут може да съдържа около 1 грам разтворими и 5 грама неразтворими фибри. Тъй като е с високо съдържание на фибри, нахутът може да помогне за намаляване на кръвните нива на „лошия“ холестерол, както и да поддържа нивата на кръвната захар стабилни. Това я прави чудесен избор на храна за диабетици и лица, които са с инсулинова резистентност.

Други хранителни вещества

Леблебията съдържа молибден, минерал от който се нуждае тялото за детоксикация на сулфити – сулфитите са потенциално вредни консерванти, често срещани във виното и преработени меса като шунка и бекон, които могат да предизвикат главоболие, тревожност или учестено сърцебиене при чувствителни индивиди.

Нахутът съдържа също:

• манган – около 1.03 мг за 100 г
• желязо – около 2.89 мг за 100 г
• магнезий – около 48 мг за 100 г
• мед – около 0.352 мг за 100 г
• цинк – около 1.53 мг за 100 г
• фолиева киселина
• калций
• калий
• фосфор
• витамини B1, B2 и B3

Закупуване, съхранение и приготвяне на леблебия

При закупуване на сушен нахут, уверете се, че сред тях няма влага. Също така погледнете за повреди, причинени от насекоми или наличие на пукнатини. Уверете се, че съдовете, в които се съхранява в магазина са покрити. Съхранявайте нахутът на хладно и сухо място в херметически затворени контейнери.

При закупуване на консервиран нахут, избирайте този, който не съдържа допълнителна сол или потенциално вредни хранителни консерванти и добавки.

Леблебията може да се сервира като част от хумус, макаронени изделия, сосове, супи и салати.

Предпазливост

Тъй като леблебията съдържа някои пурини, хората с бъбречни камъни и подагра трябва да бъдат внимателни с приема ѝ. Тези бобови култури съдържат също и много оксалат, така че тези с бъбречни камъни, съдържащи оксалат, не трябва да ядат твърде много от тях. В допълнение, някои хора могат да бъдат алергични към нахута.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *