(NaturalNews)

Има изобилие от дискусии за храните като цяло и поради добра причина. Естествената, питателна храна изглежда е рядкост в сравнение с нейните променени, компрометирани копия. Това ни принуждава да поставяме етикети върху храните, които създават известно объркване за потребителите, за това какво точно купуват. Ето едно ръководство, което може да помогне да се разграничат три от основните категории.

Наследствени сортове

Най-естественият начин за производство на храни на растителна основа и начина, по който се е правило в продължение на хиляди години, е това, което сега наричаме наследствени сортове.

Всъщност е съвсем просто – събирате семената на плодовете или зеленчуците, които имат благоприятни характеристики (цвят, форма, размер и аромат са най-често вземани предвид) и ги засаждате всяка година. Позволява се на растенията да се опрашват естествено и узряват за времето, което им е необходимо.

В този случай, семената не са манипулирани по никакъв начин. Единствените неща, които трябва да се вземат предвид са, кои семена да запазите за засаждане за следващия сезон.

Тъй като тези семена могат да бъдат събрани и засаждани на годишна база, земеделските производители никога вече не трябва да се занимават със закупуването на тези конкретни видове семена. Това прави земеделието по-устойчиво и в много случаи по-изгодно.

Най-често тези растения произвеждат най-привлекателен вкус.

Хибриди

Тъй като фермерите са започнали да научават повече за генетиката на наследствените сортове, различни сортове са били кръстосано опрашвани, за да се създадат нови сортове с по-добра устойчивост на болести и черти, които биха им позволили да се развиват в други климатични условия. Така че вместо да им се позволява да се опрашват естествено, две различни разновидности растения се кръстосват нарочно, за да се създаде растение с определени характеристики – известно като хибрид.

Това дава възможност на земеделските производители, живеещи в климати, които са трудни за отглеждане на специфични растения, да са в състояние да отглеждат този вид храна в техния регион и да станат по-издръжливи. Единственият основен недостатък е, че семената на хибридните растения не водят непременно до растения, които са идентични на растението майка, така че семената не могат да бъдат запазвани.

Отглеждането на хибридни растения не е лошо нещо, но е създало някои провали. В средата на 1900-те години, селскостопанската индустрия е поела хибридизацията на следващо ниво, като е избрала черти, които ще направят бизнеса по-изгоден (като увеличаване на размера, издръжливостта и добивите), често за сметка на хранителното съдържание и вкус.

Като резултат, съдържанието на хранителни вещества е намаляло. Протеиновото съдържание на културите пшеница, ечемик и царевица е намаляло с около 40% от 1940-те, а калцият в броколите е намалял с около 50%.

Тези растения могат да бъдат вкусни, но понякога това се жертва за размер и добив.

ГМО храни

Генетично модифицираните организми (ГМО) използват биотехнологични техники като сплайсинг, микроинжектиране и вирусни и бактериални превозвачи, за да се произвеждат растения, които са напълно неестествени. Това ги прави изключително опасни не само за нашето здраве, но и за околната среда.

Един пример на този процес е често използван метод за създаване на устойчиви на вредители сортове, чрез изкуствено вмъкване на ген, пренасящ токсин от почвена бактерия директно в ДНК-то на растенията. Тогава растенията произвеждат този токсин, който от своя страна убива ларвите на техните вредители. По подобен процес, соя е генетично конструирана да издържа на по-широко използване на пестициди, което води до повече токсични пестициди, прилагани върху тези култури.

Това е довело до повече супервредители и суперплевели, които са се адаптирали към тях, което създава повече проблеми за екосистемата.

Също така, земеделските производители, които използват генетично модифицирани семена трябва да подпишат споразумение, че няма да запазват семената, а тези, които отглеждат по биологичен начин, използвайки наследствени сортове, могат да бъдат съдени за нарушаване на патентни закони, ако бъдат заразени с ГМО, вместо Монсанто да бъдат наказани за замърсяване на техните култури!

На практика, това прави генетично модифицираните храни напълно неестествени, патентовани, токсични храни.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Derek Henry

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *