Въпреки, че дълбоко в себе си, ние всички знаем, че микровълновата не е най-добрият начин за затопляне на храната ни, повечето от нас изглежда игнорират голите факти. Вярно е, че това е един от най-удобните, спестяващи време, кухненски уреди в къщата, но нека да ви покажа няколко научно доказани факти, които бързо ще променят мнението ви и ще ви накарат да изхърлите микровълновата от вашия дом.

Къде отидоха всички антиоксиданти?
Изследване, публикувано в списанието „Науката за храните и земеделието“, показва, че когато броколите се нагряват в микровълновата, губят 97% от своите лечебни свойства и антиоксиданти. В сравнение със загубата на антиоксиданти  11 на сто, когато са на пара, това е огромна разлика.

Противоракови свойства на чесъна
Друго проучване, показва, че е активното съединение в чесъна, което се бори с рака -ензима Allium sativum, губи функцията си след 60 секунди в микровълнова печка.

Затопляне на кърма
Множество проучвания показват, че затоплянето на кърма в микровълновата унищожава повечето ѝ подхранващи и имунно-повишаващи съединения. Това намалява количеството на лизозим и активността на антителата, а стимулира растежа на патогенни бактерии. Не е най-добрият начин да започнете живота си, ако питате мен.

Друго проучване установява, че когато млякото се нагрява в продължение на 6 минути в микровълнова, има 40 процента по-малко B12, което е жизнено важно за развиващите се нерви и мозък на детето.

Загуба на витамини
Витамин B12 в кърмата не е единственият витамин, който се губи при готвене/загряване на хранителни продукти в микровълновата фурна. Скандинавско проучване на готвенето на аспержи установило, че микровълновата води до намаляване на много от основни витамини, в сравнение с другите методи на готвене.

Променя протеин/ензим структурата
Проведено в Австралия изследване показва, че микровълните предизвикват по-висока степен на „протеин разгъване“ от конвенционалното отопление. Когато се разгъват или променят, тези протеини или ензими, могат да загубят своята функция.

Нарушаване функцията на хормоните
И едно последно нещо, повечето храни, които се поставят в микровълнова фурна са в пластмасови съдове. При нагряване, дори ако тези съдове са безопасни за микровълнова и са без бисфенол, то тези пластмаси могат да освободят всички видове вещества в храната ви. Много от тях нарушават хормоналната функция или причиняват други здравни проблеми.

Повярвайте ми, само няколко дни и ще свикнете без вашата микровълнова фурна. Котлонът върши същата чудесна работа.

 

Автор: Amy Goodrich

Източник: http://blogs.naturalnews.com/science-shows-microwaved-food-might-bad-idea-health/

Напиши коментар

Добави обява

×
×