Соя

(NaturalNews) Бременни кози, хранени с диета от генетично модифицирана (ГМ) соя, произвеждат малко, бавнорастящо потомство, в сравнение с кози, хранени с диета от немодифицирани соеви зърна, според проучване, проведено от италиански лекари и публикувано в списание Small Ruminant Research.

Соята, използвана в проучването е била „Roundup Ready“, проектирана за устойчивост на най-продавания в света хербицид на Монсанто Раундъп (глифозат). Това е най-широко разпространения ГМ сорт соя в света.

Допълнителни анализи разкриват, че млякото, произведено от козите, хранени с ГМ соя е по-малко питателно и съдържа по-ниски нива на ключов клас стимулиращи растежа антитела.

Млякото от хранени с ГМО кози е с недостатъци

Шестдесет дни преди раждането изследователите са определили бременни кози Cilentana да бъдат хранени с диета, съдържаща или соя Roundup Ready на Монсанто в една от две различни концентрации или същите концентрации на немодифицирани соеви зърна. След раждането потомството е хранено само с млякото на майките си за повече от 60 дни. Ръстът на потомството е оценен 30 и 60 дни след раждането.

Изследователите открили, че малките на майките, яли ГМ соя, са били средно с 20 процента по-къси и са тежали 20% по-малко от тези от контролните групи.

Анализ на коластрата на майките (млякото, произведено през първия период след раждането) разкрива изненадващи открития. Млякото от майките, хранени с ГМ соя, е със значително по-ниско качество, с ниски нива на мазнина и протеин. Например, млякото от контролните кози е 18 процента протеин, а млякото от козите хранени с ГМО е само 6% протеин. Тези различия изчезват след няколко седмици. Вероятно, още по-значително, съставът на антитела се различава значително между двете групи. Млякото от майките, яли ГМ соя, има значително по-ниски нива на IgG антитела, които насърчават растежа и развитието на имунната система.

„Това проучване е било внимателно проведено“, казва Джуди Карман от Института по здравеопазване и екологични изследвания, Австралия, която не е участвала в изследването.

„Разликите в състава на коластрата между майките, хранени с ГМ соя и соя, която не е генетично модифицирана, са особено впечатляващи. Коластрата от хранените с ГМО майки съдържа само 2/3 от мазнината, 1/3 от протеина и близо половината от IgG от тази на майките, хранени със соя, която не е ГМ“.

Изследователите също така откриват трансгенна (модифицирана) ДНК в коластрата на 10 от 16-те хранени с ГМО кози, и в нито една от коластрите на контролните кози. Това потвърждава предишни констатации, че трансгенна ДНК от диетата може да премине в млякото на преживните бозайници.

Друга причина да се избягват ГМ култури и Раундъп

Тъй като не е имало значителна разлика в размера между малките от двете групи при раждането, учените смятат, че разликите, наблюдавани в майчиното мляко, вероятно представляват разликите в растежа на децата. Може също да е имало други промени в хранителното съдържание на млякото, които изследователите не са тествали.

Показателно, предишни проучвания показват, че IgG антителата също играят роля при усвояване на хранителните вещества чрез насърчаване развитие на червата на новородените.

„Вече е известно, че соята Roundup Ready има различни дефекти, включително дефицит на манган“, казва Алисън Уилсън от Проект Ресурс Бионаука, който не е участвал в изследването. „И все пак, регулатори и ГМО разработчици непрекъснато отхвърлят достоверни сведения за генетично модифицирани култури, причиняващи очевидни вреди на животните, от много различни изследователски групи.“

Културите Roundup Ready са  покрити с по-високи от средните нива на остатък от глифозат от културите, които не са ГМ. Глифозатът от своя страна, е бил свързан с различни токсични ефекти, включително върху репродуктивната система и върху растежа и развитието, в допълнение към това, че причинява рак.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×