Когато става въпрос за повишаване на метаболизма ни, митовете са доста.
Голямо значение има и това как всеки от нас преработва храната, която ядем. Първо, метаболизъм е количеството енергия или калории, от които тялото има нужда, за да се поддържа през целия ден. Науката и медицината ще ни кажат, че тези с по-висока концентрация на мускулна маса ще имат по-бърз метаболизъм. Някои експерти твърдят, че генетиката може да участва в определянето на това как можем да метаболизираме храни.

Според изследване може да има начини да се засили метаболизма, за да се изгарят повече калории. Това обаче, до голяма степен, става чрез упражнения. Вдигането на тежести води до ефект на изгаряне на калории, който трае 24-32 часа след последната тренировка. Едно изследване показва, че метаболизмът при 30-годишните жени  може да се увеличи със 100 калории на ден само чрез тренировка за вдигане на тежести два пъти седмично. 

Интересното е, че драстичното намаляне на калории може да навреди доста на вашия метаболизъм. Много нисък калориен прием (под 1200 на ден за жените; под 1500 за мъже) кара тялото да се влее в така наречения „глад режим“, където той започва да съхранява калории под формата на мазнини, вместо да ги изгаря за енергия. Яденето на здравословни, малки порции  или закуски на всеки три до четири часа може да  запази метаболизма работещ. Закуската сутрин е от особено значение.

Понякога наричано вълшебна пръчица за загуба на тегло и в основата на много диети от 1950 г. насам, достатъчното количества протеин, се смята от някои експерти, за добър начин за повишаване на вашия метаболизъм. В процес, известен като термогенеза, тялото използва около 10 процента от приема на калории за смилане. Отнема повече време да се горят протеини, отколкото въглехидрати или мазнини, така че тялото изразходва повече енергия за усвояването на хранителните вещества на високо протеинова диета. Изследване на университета Пърдю, установило, че диети с високо съдържание на протеини, може да помогнат да се запази телесната маса и това е най-добрия „фат бърнер“.

Накрая, едно проучване показва, че капсаицин – източникът, от който лютите чушки вземат парливия си вкус, повишава метаболизма с около 8%.

 

Автор: Pete

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *