(NaturalNews)

Понякога най-добрите решения са най-простите. Такъв е и случаят с вървенето, може би най-простата форма на упражнение. Ходенето е нежно към тялото и не отнема специално оборудване за изпълнение, което го прави и много достъпен начин за упражняване. Има доста изследвания върху ефективността на една проста разходка и резултатите са изумителни.

Намалява болката

Вървенето прави тялото по-силно и по-устойчиво и в допълнение има терапевтичен ефект. При хора, страдащи от артрит на коляното, ходене само за три часа седмично, намалява болката почти наполовина. Вървене само четири часа седмично намалява риска от фрактури на бедрената кост при жени след менопауза с над 40 на сто.

Вървенето и психичното здраве

Въпреки, че физическата активност и психическото здраве не винаги вървят заедно, изглежда обаче вървенето има значително влияние върху нашите нива на щастие. В едно проучване почти една трета от пациентите с депресия съобщават, че се чувстват по-добре само  след една малка доза от ходене. Когато тази малка доза се увеличава, броят на пациенти с депресия, които се почувстват по-добре, скача двойно. По същия начин е доказано, че вървенето намалява тревожността при около половината от всички пациенти.

Намаляване на заболяванията

Рискът от заболявания, също значително намаля с добавяне на вървене към ежедневието. Някои изследвания установяват, че вървенето може да намали риска от сърдечни заболявания с до 50 процента. По-възрастните пациенти, които са включили вървене в своята рутина, са успели да намалят прогресията на деменция и болестта на Алцхаймер с около два пъти. В едно проучване при пациенти с висок риск за диабет, вървенето се смесва с други интервенции на начина на живот и почти 60 процента от пациентите намаляват прогресирането на преддиабетни състояния.

Вървене и по-ниска смъртност

Всички тези предимства на въвенето водят и до по-ниска смъртност. Възпитаници на Харвард провели проучване, продължило 12 години, и установили, че хората, които вървят ежедневно имали 23 на сто по-ниско ниво на смъртност, отколкото тези, които не вървели.

Ползите от вървенето са неоспорими. В действителност, ако едно хапче може да предизвика ефекти, подобни на статистическите данни, цитирани по-горе, ще бъде най-продаваният наркотик в света. До тогава обаче ще трябва да правим усилия стъпка по стъпка.

Автор: Ben Hirshberg

Източник: http://www.naturalnews.com/040886_walking_moderate_exercise_healthy_lifestyle.html#ixzz2Ws5uajzV

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×