(NaturalNews)

 

Комбуча (чудотворна чаена гъба) е симбиотична култура на бактерии и дрожди, които образуват зоокилим. Тази уникална напитка е била използвана в продължение на повече от 2000 години за подобряване на здравето и борба с инфекции и хронични заболявания. Древните китайци наричали Комбуча  „безсмъртен елексир за здравето“, тъй като те са я почитали, заради нейните забележителни ползи.

Културите Комбуча обикновено съдържат много щамове от полезни дрожди, които превръщат захарта в алкохол. Един конкретен щам на бактерии, Gluconacetobacter xylinus ферментира алкохол от дрожди в оцетна киселина. Това намалява съдържанието на алкохол в Комбуча и увеличава пробиотичното метаболитно съдържание.

Майката комбуча

Бактерията G. xylinum прави по-голямата част от физическата структура на майката комбуча. Майката комбуча основно е плаващо парче фиброзна целулоза с полезни микроорганизми. Присъствието на майката е знак за активна и жива комбуча. Ако няма майка, това е знак за пастьоризация или преработка.

Киселинността на завършен продукт комбуча предпазва от замърсяване от плесени във въздуха и бактериални спори. Смята се още, че бактериите и дрождите в комбуча произвеждат антимикробни отбранителни молекули за предпазване от зарази.

Комбуча е пълна с уникални хранителни вещества

Комбуча е пълна с органични киселини, активни ензими, аминокиселини и полифенолни антиоксиданти. Най-често срещаните компоненти включват различни органични киселини, като оцетна киселина, маслена киселина, уснинова киселина, оксалова киселина, ябълчена киселина, глюконова киселина и млечна киселина. Също така съдържа активни ензими и пробиотици.

Комбуча обикновено се произвежда в подсладен зелен, бял или черен чай. Най-добрият ферментационен процес е с използване на биологичен изпарен сок от захарна тръстика или мед, въпреки че твърде много мед може да наруши стабилността на културата. Повечето от захарта ще бъде преработена в органични киселини, които притъпяват отговора на кръвната захар, така че е много ниско гликемична и невъзпалителна.

Подобрява ставната функция

Комбуча е богата на глюкозамини, които помагат за запазване структурата на хрущяла и предотвратяват дегенерация на ставите. Глюкозамините увеличават  производството на хиалуронова киселина в ставите. Това осигурява на ставите структура, влажност, смазка и гъвкавост, като същевременно предпазва от свободните радикали.

Подобрява храносмилането и имунитета

Комбуча е пълна с пробиотични бактерии и дрожди, които си проправят път в червата и отблъскват паразити и патогени. Сравнително добра е в минимизиране на Кандида, подобряване на храносмилането и усвояване на хранителни вещества. Комбуча повишава имунитета чрез инокулиране на червата със здрави микроорганизми и осигурявайки антиоксиданти и ензими.

Комбуча помага на организма за прочистване

Тази напитка е пълна с ензими и органични киселини, които помагат за детоксикация на организма. Това намалява натоварването на панкреаса, черния дроб и бъбреците и помага на организма да се освободи от нежелани отпадъци и унищожава раковите клетки. Комбуча е богата на глюкарова киселина (glucaric acid), която има силно противораково действие.

Руският автор Александър Солженицин, носител на нобелова награда, придава заслуги на пиенето на комбуча  всеки ден, което му помага да победи рак на стомаха. Това се случва по време на престоя му в съветски трудови лагери. Президентът Роналд Рейгън е толкова развълнуван от твърдението на Солженицин, че  през 1987 година той използва комбуча да му помогне да  спре разпространението на рак.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

One thought on “Невероятните ползи за здравето от комбуча (чаена гъба)”

Напиши коментар

Добави обява

×
×