(NaturalNews)

Протеинът е един от най-често допълваните макронутриенти, защото е относително евтин, има много ползи за здравето и обикновено се приема като заместител на хранене. Това, което повечето хора не осъзнават обаче е, че твърде много протеин (обикновено под формата на протеинови шейкове) всъщност може да има неблагоприятни последици за здравето. Тези негативни последици варират от намалена бъбречна ефективност до увеличаване на теглото.

Институтът по Медицина на Националните Академии (IOM) препоръчва, че средният човек трябва да консумира 0,8 грама на килограм телесно тегло, протеин на ден. Това означава, че мъж със тегло от 70 кг, трябва да консумира 56 гр протеин на ден, което е напълно постижимо със средната диета. Институтът, препоръчва също, че само 35% от дневния прием на калории трябва да бъде от протеин; в диета от 2000 калории, това са 700 калории или 175 грама. Прием на протеини, превишаващ това, може да доведе до неблагоприятни ефекти за здравето.

Негативни последици

Консумацията на протеин над тези препоръки може да доведе до увреждане на бъбреците, атаки от подагра и наддаване на тегло. Продължителната консумацията на протеин над препоръките на Института може да увреди бъбреците чрез хиперфилтрация, намалявайки тяхната ефективност. Това е особено вярно за хора, които вече имат бъбречни усложнения.

Високо протеиновите диети са свързани също с атаки от подагра чрез увеличаване на тежкия характер и честотата на болестта. Подагра се образува при високи нива на пикочна киселина в кръвта, тя се кристализира и се натрупва около ставите, което води до силна болка. Формирането на пикочна киселина се получава чрез разграждане на пурините, които се срещат естествено в месото. Високо-протеинова диета и прекомерно ядене на месо могат да са причина за по-тежки случаи на подагра.

И накрая, тъй като протеинът се разгражда до четири калории на грам, прекомерната му консумация може да доведе до увеличаване на теглото. Всеки протеин, който остане след като тялото използва, това от което се нуждае за поддръжка и растежа на мускулите, повече от вероятно ще се превърне в мазнини. По-специално, това може да бъде загриженост за хора с проблеми с теглото или ако имат проблеми да намалят теглото си.

Неблагоприятните ефекти от излишъка на протеин са истинско безпокойство. Докато 35% от дневния прием на калории изглежда като изключително високо количество, много хора консумират това и повече чрез високи на протеини диети и добавяне на протеинов шейк. По същия начин, надвишаването на препоръчителното дневно разпределение може да доведе до проблеми за хора, опитващи се да намалят теглото си или за хора с подагра. Важно е да се вземат предвид препоръките на Института по Медицина на Националните Академии и да се консумира в умерени количества, дори нещо толкова полезно, като протеин.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Josh Anderson

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×