(NaturalNews)

Може ли неправилно хранене и по-специално, липсата на витамин С при бременни жени да причинява трайни увреждания на мозъка на неродените бебета? Учени от Университет в Копенхаген са публикували само някои от тревожните заключения в научното списание PLОS ONE.

Изследователският екип, ръководен от проф. Йенс Лукешвелд (Jens Lykkesfeldt), отбелязва, че липсата на витамин C не е нещо необичайно. В действителност, изследвания на населението показват, че между 10 и 20 процента от всички възрастни в развития свят страдат от недостиг на витамин C. В свое изявление към медиите проф. Лукешвелд  казва, че „Дори незначителен дефицит на витамин C при майката влияе на хипокампуса на плода, като може да намали оптималното развитие на мозъка с 10 до 15 на сто.“

„Доскоро мислехме, че майката може да защити бебето. Обикновено по време на бременноста има селективен транспорт на веществата от майката към плода. Въпреки това, сега се оказва, че транспортът не е достатъчен в случай на недостиг на витамин С. Ето защо е изключително важно да се обърне внимание на този проблем, който потенциално може да има сериозни последици за засегнатите деца.“

Лукешвелд  и колегите му стигнали до изводите си чрез изучаване на бременни морски свинчета и малките им, защото – подобно на хората – морските свинчета не могат сами да произвеждат витамин C. След раждането на морски свинчета от майки, дефицитни на витамин С, изследователите разделят новородените животни в две групи. При навършване на 2 месеца (една точка в живота им, която съответства на тийнейджърските години при хората) на малките от едната група е даван витамин С като добавка, но не е имало никакво подобрение в тяхното увреждане на мозъка.

Сега учените се опитват да разберат в колко ранен етап от бременността, недостигът на витамин C влияе на развитието на плода. Досега експериментите върху морски свинчета показват отрицателно въздействие от липсата на витамин C проявяващо се още в началото на бременността. Въпреки, че изследванията са върху животни, учените смятат, че техните констатации могат да окажат огромно влияние върху човешкото население и да се наблегне на начина на живот на майката и хранителния й режим по време на бременността.

„Хората с нисък икономически статус, които ядат неправилно, а най-вероятно и пушат – често страдат от недостиг на витамин C. Може да се каже, че те рискуват децата им да бъдат родени със слабо развита памет. Тези деца може да имат проблеми с ученето, и погледнато в социален контекст историята се повтаря, защото за тези деца е по-трудно да избягат от средата, в която са родени.“ казва Лукешвелд.

Какво препоръчва Проф. Лукешвелд? Бременните жени не трябва да пушат, трябва да приемат много разнообразна храна и да вземат мултивитаминни таблетки, съдържащи витамин С. „Да, толкова малко е необходимо, за да се избегне недостигът на витамин C. Моята надежда е, че политиците и властите ще осъзнаят, че това може да бъде огромен проблем.“ заключва Лукешвелд.

Бележка на редактора: Natural News и Био Поглед са против използването на животни за медицински експерименти, които могат да им навредят. Представяме тези констатации в знак на протест срещу начина, по който са придобити.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sherry Baker

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *